“Neće biti novih radikalnih mera, zdravstveni sektor i dalje pod velikim pritiskom…”: Bez ograničenja kretanja i skraćenog radnog vremena u BiH

0
(Beta/AP Photo/Kemal Softic)

(Beta) – Predsedavajući Saveta ministara BiH, Zoran Tegeltija, izjavio je danas da u BiH neće biti novih radikalnih protivepidemijskih mera – ograničevanja kretanja građana i rada privrednih subjekata.

Posle sastanka s premijerima oba entiteta i predstavnika Distrikta Brčko o epidemiološkom stanju, zaključeno je da je stanje u Bosni i Hercegovini “pod kontrolom”.

“Trenutna epidemiološka situacija je takva da mere drže situaciju pod kontrolom. Testirano je više od 411.000 građana, a više od 85.000 je bilo pozitivno, dok se više od 50.000 građana oporavilo” rekao je Tegeltija novinarima u Doboju.

Po njegovim rečima, “stabilizovan” je broj obolelih “na celom prostoru BiH” u poslednje dve sedmice.

“Zdravstveni sektor je pod velikim pritiskom zbog broja obolelih, ali zbog sposobnosti radnika i dobre organizacije da se prilagode ovoj situaciji, taj sektor je još spreman da uvek prihvati sve one kojima je potrebna adekvatna zdravstvena nega”, rekao je predsedavajući Saveta ministara BiH.

Rekao je da su zadravstvenom sektoru potrebni dodatna finansijska i kadrovska podrška.

Tegeltija je ocenio da su mere u BiH “dugoročne i predvidive”, te su na duži vremenski period dale dobre rezultate, dok radikalne mere nisu sprovođene.

“Mnoge mere proteklih dana su nepopularne, ali za uspeh ovog stanja kod nas zaslužno je efikasno sprovođenje mera i najbolji partneri – građani koji ih se pridržavaju”, naglasio je on.

Tegeltija je istakao da MUP i inspekcije moraju oštrije kontrolisati pridržavanje mera i kažnjavati one koji to ne čine.

On je rekao da je za “kolektivni uspeh u borbi protiv COVID-19” potrebna vakcinacija, dodavši da je BiH uključena u globalni proces nabavke vakcina.

“Nabavili smo 1.230.000 vakcina, što je za više od 20 odsto populacije u BiH. Procena je da će kod nas biti do kraja prvog kvartala. Spremni smo platiti sve vakcine, obezbediti lanac i sigurnost nabavke od aerodroma do domova zdravlja, gde će građanima biti dostupne”, najavio je Tegeltija.