Nebriga prema prirodi posledica je našeg moralnog posrnuća i sebičnosti: Akademik Vladimir Stevanović za novi Nedeljnik

0
Foto: Igor Pavićević

U Beogradu i drugim gradovima Srbije početkom nedelje napokon se normalnije disalo. I za to je, ipak, zaslužna samo priroda, pošto je vetar razvejao zagađeni vazduh iznad nas. Bilo bi dobro, utisak je posle intervjua sa Vladimirom Stevanovićem, biologom, botaničarom, ekologom, biogeografom, redovnim profesorom Biološkog fakulteta i redovnim članom Srpske akademije nauka i umetnosti, kada bi vetar mogao da “sredi” i brojne druge loše stvari u našoj prirodi i društvu.

“Odnos prema životnoj sredini koju baštinimo rezultat je niskog civilizacijskog nivoa i obrazovanja naroda, njegovog duhovnog i fizičkog siromaštva i odsustvo smisla za zajedničku dobrobit. Otud i marginalizovan značaj Ministarstva za životnu sredinu u okviru svake vlade do sada”, kaže za Nedeljnik akademik Vladimir Stevanović.

“Svi požari u Srbiji su namerno podmetnuti ili slučajno izazvani nemarom. Polja koja gore širom Vojvodine i Srbije su namerno izazvani da bi se ostaci letine uklonili i da bi se izbeglo, bar je rasprostranjeno laičko mišljenje, đubrenje. Oni su odraz nemara, neznanja i siromaštva, sudeći po obimu požara na njivama, dobrog dela seoskog stanovništva”, naveo je profesor Stevanović. “Zvaničan podatak da se svega između 8 i 16 odsto otpadnih voda prečišćava dovoljno govori da su naši vodotoci kolektori otpadnih voda koji su buljon organskog, hemijskog i fizičkog otpada.”

Ceo intervju sa akademikom Vladimirom Stevanovićem čitajte u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 7. novembra. Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici