Nebojša Stefanović razgovarao sa Tanjom Fajon iz EP o izbornim uslovima: “Isti su kao 2012, ali sada se radi na unapređenju…”

0
Foto: Tanjug

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović razgovarao je sa predsedavajućom delegacije Evropskog parlamenta u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje Tanjom Fajon o unapređenju izbornog procesa u Srbiji, preneo je N1.

Kako se navodi u saopštenju MUP, Stefanović je upoznao Fajon sa merama koje je Vlada Srbije preduzela na unapređenju izbornog procesa i istakao da su izborni uslovi isti kao i 2012. godine, ali da se sada radi na njihovom unapređenju. On je istakao da je Vlada Srbije do sada usvojila 10 zaključaka koji će unaprediti izborni proces.

Govoreći o Zaključku radne grupe od 23. septembra, Stefanović je rekao da je ukazano da političarti ne mogu koristiti javne skupove i susrete koje imaju u svojstvu funkcionera za promociju političkih stranaka i da u te svrhe ne mogu koristiti javne resurse. On je rekao da je dužnost javnog funkcionera da sagovornicima nedvosmisleno predoči da li stav iznosi kao organ u kojem vrši funkciju ili kao predstavnik političke stranke.

Stefanović je evropsku delegaciju upoznao i sa merama koje je Vlada Srbije donela u cilju unapređenja birčakog spiska i rekao da se već radi na obukama ovlašćenih lica za njegovo vođenje i ažuriranje, kao i na obukama onih koji su odgovorni za prenos podataka iz matičnih knjiga u jedinstveni birački spisak. On je istakao i da je nizom mera preporučeno Republičkoj izbornoj komisiji da do raspisivanja izbora obuči sve potencijalne članove biračkih odbora, u stalnom i proširenom sastavu, i da izmenom uputstva o sprovođenju izbora propiše odredbe kojima bi se bliže uredio javni uvid u zapisnike o radu birčkih odbora, kao i omogućavanje uvida u izvod iz biračkog spiska nakon glasanja.

On je dodao da se u narednom periodu očekuje i formiranje Nadzornog odbora Narodne skupštine za kontrolu elektronskih i štampanih medija, kao i izbor nedostajućih članova Regulatornog tela za elektronske medije.