“Ne znate kakvu smo šansu propustili. Mi smo u totalnom rasulu…”: Istina o maršu ruskih padobranaca na Slatinu

Pre 20 godina u listu "Komsomoljskaja pravda" novinar Igor Koc objavio je reportažu pod naslovom "Hronika zaboravljenog bataljona" o čuvenom ruskom usiljenom maršu na aerodrom Slatina u junu 1999. Piše Igor Koc

0
Foto: Profimedia

“Šta znamo o operaciji koja je potresla čitav svet? Ma kako čudno zvučalo, ne znamo skoro ništa”, pisao je 6. jula 1999. očevidac tih događaja, ratni izveštač lista “Komsomoljskaja pravda” Igor Koc koji je objavio svoju staru reportažu na svojoj Fejsbuk stranici.

“Da, ruski bataljon iz Bosne je prešao oko 600 kilometara, prešišao NATO, prvi ušao na Kosovo, zauzeo strateški aerodrom Slatina. I ostavio NATO bez mogućnosti da vazdušnim putem prebaci vojsku na Kosovo. Ali sve ostalo su glasine i bajke”, ističe novinar.

Političko-moralna situacija bi se mogla opisati dvema rečima: zbunjenost i bes. Svakim danom ova osećanja su bila sve jača zbog neoprostive, po mišljenju ruskih vojnika, sporosti Kremlja i Ministarstva spoljnih poslova.

Igor Koc je zapisao ovakva mišljenja i raspoloženja, ostavljajući ih bez komentara:

“Izgubili smo neprocenjivih nedelju dana u početku, kada su nam zatvorili vazdušni koridor i Ministarstvo spoljnih poslova nije moglo da se dogovori. Ali i kasnije smo neopravdano odlagali prebacivanje osnovnog kontingenta. Kada su osetili našu slabost, natovci su se ponašali sve bezobraznije. Imali smo utisak da nam vraćaju milo za drago za naš brzi marš.”

“Bolje bi bilo da se što pre pokupimo odavde! Sramota je pred Srbima!”

Najdragoceniji redovi u mojoj beležnici su svedočanstva učesnika prištinskog desanta o njihovim najboljim trenucima.

“Ulazimo u selo, vidim babu koja jedva ide. Ali ona se hramljući vuče za kolonom, bojeći se da nas neće stići. Viče: Rusija!”

Kad se izvukao iz zagrljaja oduševljene Prištine, bataljon se zaustavio sedam kilometara od aerodroma, u naselju Kosovo Polje.

Svakim danom razočaranje je raslo. Svakim danom natovska “braća po oružju” bila su sve nonšalantnija. Kako su samo čekali nedelju, kada je trebalo da iz Ivanova stignu avioni sa podrškom…

Jedan major iz sastava desantnih snaga mi je rekao:

“Što pre naš bataljon ode odavde, to će biti bolje. Novajlije, koje će nas zameniti, ne znaju kakvu smo šansu propustili. Biće im lakše. A mi… Mi smo u totalnom rasulu.”

Ceo tekst Igora Koca objavljen je u R Magazinu, redovnom dodatku organizacije Russia Beyond u Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 28. aprila.