“Ne znači da se novi soj koronavirus neće pojaviti i u Srbiji, već ga ima u Mađarskoj i Sloveniji…”

0
Printscreen/YouTube/TVKopernikus

(Beta) – Epidemilog Branislav Tiodorović izjavio je danas da u našoj zemlji još nije dijagnostifikovan novi soj koronavirusa, “što ne znači da se neće pojaviti s obzirom da ga ima u Sloveniji i Mađarskoj”.

“Po karakteristikama koje su poznate iz naučnih krugova, novi soj koronavirusa poznat je po bržem širenju i po možda većoj zaraznosti, ali klinički gledano, simptomi su isti, nema razlike u odnosu na već poznati virus”, izjavio je Tiodorović nakon što je u niškom Domu zdravlja primio kinesku vakcinu.

On je istakao da je vakcinacija stanovništva protiv koronavirusa krenula u utorak na velikoj većini teritorije jugoistočne Srbije, od Preševa pa sve do Niša i Kruševca, Zaječara i Kuršumlije.

“Danas je to još veći broj opština. Dobili su nove količine vakcina i vakcinacija se odvija veoma dobro. Organizuje se i za naše ljude koji dolaze sa područja Kosova i Metohije”, izjavio je Tiodorović.

Kako je rekao,  veoma je bitno da se što veći broj građana vakciniše, kako bi stvorili kolektivni imunitet, “da on pređe 60 ili 70 odsto,  i da na taj način zaustavimo ovu tešku bolest”.

Vakcine se, rekao je, razlikuju po tehnologiji izrade, ali je konačni rezultat približan.

Rekao je i da “neće biti problema” ukoliko se neko zarazi između primanja dve doze vakcine.

“Mlad organizam stvoriće odbranu od 92 ili 95 odsto, a oni koji su stari i sa hroničnim bolestima, stvoriće manju odbranu. Veliki dobitak je sprečiti odlazak u bolnicu i izbeći tešku kliničku sliku, a posebno je važna prevencija smrti”, izjavio je Tiodorović.

On je istakao da se situacija kovid sistema u Nišu poboljšava, “i to značajno”.

“Jutrašnji podaci govore da imamo mali broj primljenih u odnosu na period pre mesec, dva. Povoljna situacija će biti kada dođemo na sporadične slučajeve”, istakao je Tiodorović.  

Prema njegovim rečima, mere za suzbijanje epidemije koronavirusa verovatno će se primenjivati i do proleća i u toku dela proleća, a uz imunizaciju, stići ćemo samo do sporadičnog oboljevanja od koronavirusa.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski takođe je danas primila kinesku vakcinu i pozvala građane da se u što većem broju vakcinišu.

“Niš je dobio 5.100 doza kineske vakcine, očekujemo i rusku. Zaposleni u zdravstvenim sutanovama i ustanovama socijalne zaštite vakcinisani su Fajzerovom vakcinom”, izjavio je Sotirovski.

Prema njenim rečima, u Nišu je otvoreno šest punktova za vakcinaciju, a ukoliko bude većeg interesovanja biće otvorena 43 punkta.

Direktor niškog Doma zdravlja Milorad Jerkan izjavio je da su vakcinu juče primila 292 građana Niša.

“Dolaze nam i građani koji se nisu prijavili preko portala i mi ih prijavljujemo i vakcinišemo. Imamo velike mogućnosti, možemo da vakcinišemo do 2.500 građana dnevno”, rekao je Jerkan.

Prema njegovim rečima, u decembru je u kovid ambulantama pregledavano dnevno do 2.200 pacijenata, a juče ih je bilo 550, od kojih su na koronavirus bila pozitivna 42 pacijenta.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!