“Ne, za sada u Srbiji nema novog soja virusa, iako nije usvojen naš predlog o ukidanju letova iz Velike Britanije…”

0
Profimedia

(Beta) – Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je danas da se epidemiološka situacija u Srbiji ocenjuje kao teška i ozbiljna, a da je posebno teško u velikim kovid bolničkim centrima koji su prenapregnuti i rade u teškim uslovima.

Imunolozi i molekularni biolozi u Srbiji za sada nisu utvrdili prisustvo mutiranog korona virusa, kakav se pojavio u Velikoj Britaniji, izjavio je danas epidemiolog Branislav Tiodorović.

Tiodorović je odgovarajući na pitanje na konferenciji za novinare u Palati Srbija rekao da se “24 sata prati moguća pojava tog mutiranog tipa (korona virusa) u cilju da se otkrije na vreme”.

On je rekao da je medicinski deo Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa bio za to da se obustavi avio saobraćaj sa Velikom Britanijom, ali da je procenjeno da to “za sada ne ugrožava zemlju i da se može kontrolisati”.

Tiodorović je na konferenciji za novinare Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa u Palati Srbija rekao da se beleži trend blagog pada broja obolelih od KOVID-19 u nekim delovima manjih kovid bolnica, u kojima je veći broj otpuštenih u odnosu na primljene pacijente.

On je ocenio da ta situacija više liči “na jedan korak napred, dva koraka nazad” jer su iskustva iz dosadašnjih epidemioloških situacija pokazala da je nakon objavljivanja dobrih rezultata dolazilo do opuštanja ljudi, i ponavljanja lošijih rezultata, odnosno povećanja broja zaraženih.

“U narednim danima i mesecima moramo da sprovodimo mere u potpunosti. Medicinski deo Kriznog štaba je na stanovištu da ne može biti nikakvog popuštanja”, rekao je Tiodorović.

Tiodorović je naveo da je doneta odluka o produženju radnog vremena za tržne centre i druge objekte prodajnog tipa, do 20.00 sati za vikend pred novu godinu, samo zato da bi se izbeglo stvaranje gužvi.

“U tržnim centrima moraju da funkcionišu u potpunosti njihovi kovid redari. Zapaženo je da jedan broj ne poštuje, biće striktno kaznjavanje kao i na drugim objektima takvog trgovinskog tipa”, kazao je Tiodorović i dodao da će se pojačana kontrola odnositi na to da li se poštuje koliko ljudi može da udje, da li svi nose maske, i poštuju distancu, kao i korišćenje dezinfekcije.

Prema njegovim rečima Krizni štab je revidirao ograničenje kvadrature po jednom kupcu, koja je do sada bila četiri kvadratna metra, a sada je podignuta na devet kvadratnih metara.

On je naveo da će se u narednom periodu pojačano kotrolisati hoteli, posebno oni na Zlatiboru i Kopaoniku.