„Ne vidim kako bi nezavisnost Kosova doprinela stabilizaciji u regionu…“

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, komentarišući najavu da će na Kosovu biti održana vojna vežba NATO-a, rekao je da veruje da će biti sačuvana stabilnost i mir.

Najavljeno je da će bezebednosne snage Prištine učestvovati u vojnoj vežbi „Trenutni odgovor 21“, u sklopu multinacionalne vežbe SAD i NATO saveznika „Branilac Evrope 21“.

„A nije ni prvi ni poslednji pokušaj albanske strane da pokaže kako su oni ti koji mogu da čine šta hoće bez previše odgovornosti. Ukoliko postoji bilo kakva ozbiljna opasnost ili ugroženost po srpski narod – ne moram da nastavljam. Znaju Srbi sa Kosova sve“, naglasio je Vučić i povodom najava da će u Južnoj Mitrovici biti otvorena vojna baza KBS.

Posle obilaska radova na deonici auto-puta „Miloš Veliki“, od Preljine do Požege, Vučić je rekao da ne vidi da bi „priznanje nezavisnosti Kosova doprinelo stabilizaciji ili bilo čemu dobrom u regionu“.

„Ako neko misli da je moguće stabilnost Zapadnog Balkana graditi tako što će Srbi biti poniženi i poraženi, to nije moguće“, rekao je predsednik Srbije.

O Kini…

Vučić izjavio je danas da je Kina izuzetno prijateljska zemlja Srbiji i da mu „ne pada na pamet“ da kritikuje kredite koja ta zemlja obezbeđuje sa razvoj infrastrukture kao navodno sredstvo za ostvarivanje političkog uticaja.

„Neću da kritikujem Kinu koja nam je izuzetno prijateljska zemlja. Zašta nam je Kina kriva, pa mi smo sami hteli da gradimo ovaj tunel i autoput“, rekao je Vučić na pitanje kako komentariše izjavu potpredsednika crnogorske Vlade Dritana Abazovića da EU treba da obezbedi sredstva toj zemlji kako bi vratila kineske kredite i „prekinula kineski uticaj“.

Vučić je rekao da je izgradnja infrastrukture veoma važno ekonomsko pitanje u vreme krize izazvane pandemijom, jer se tako diže stopa rasta i omogućava povećanje plata i penzija.

„Zamislite da mi gradimo puteve i zamolimo Kineze da nam dođu, urade najbrže moguće put i da nam daju njihove pare i ljude da se to završi. I oni to onda sve urade a ja kažem da oni to koriste za svoj uticaj. Pa valjda mi sami biramo sa kime ćemo da radimo? Nije banka kriva kada vam da kredit, to ste sami izabrali. Što ste tražili kredit od Kine?“, upitao je Vučić.

Komentarišući informacije da je podneo ostavku na mesto predsednika, koje su se pojavile na nekim društvenim mrežama sa navodno njegovog naloga, Vučić je rekao da je to verovatno šala povodom 1. aprila i dodao da „dokon pop i jariće krsti“.