“Ne uzimajte antimalarike preventivno, ne jer ih nema dovoljno, nego jer će vam štetiti”: Direktor Infektivne klinike o neodgovornom korišćenju lekova “na svoju ruku”

2
Foto Screenshoot

Na konferenciji za štampu na kojoj se stručnjaci obraćaju javnosti, direktor Infektivne klinike Goran Stevanović govorio je i o korišćenju antimalarika i njihovim efektima.

“Hlorokin i antimalarici su lekovi koji se koriste protiv zapaljenja. Oni se koriste u hroničnim zapaljenskim, reumatološkim bolestima. Nijedan od tih lekova nije glavni za pacijente, imaju svoje zamene. Međutim, oni se ne koriste i ne pomažu preventivno”, rekao je Stevanović.

On je objasnio da je uzrok nestanka tih lekova iz apoteka veliki broj neodgovornih ljudi koji su širili informacije da taj lek pomaže preventivno.

“Tek kada se javi upala pluća, ti lekovi imaju efekta u ubrzavanju oporavka. Oni koji ih uzimaju na svoju ruku mogu samo da naprave neželjeni efekat”, rekao je direktor Infektivne klinike.

Naglasio je da će tih lekova biti dovoljno, po proračunima koji su pravljeni, ali je lek “sklonjen iz slobodne prodaje zbog kontra efekata”.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

2 KOMENTARA

  1. Jeste doktore, a Indijci verovatno ludi pa ih eto tako daju svojim zdravstvenim radnicima preventivno bas zbog sprecavanja sirenja zaraze.

Comments are closed.