Ne umesto Palmera, već zajedno sa njim: Stejt dipartment otklonio dilemu o ulozi izaslanika Grenela u rešavanju kosovskog pitanja

1
Foto: Profimedia

Kada je obelodanjeno da će novi izaslanik Amerike u pregovorima Srbije i Kosova biti Ričard Grenel, mnogi su se zapitali kakva će biti uloga – i da li će je uopšte imati – nedavno postavljenog izaslanika za Zapadnika Balkan, Metjua Palmeta.

U odgovoru za Radio slobodna Evropa, Stejt dipartment je otklonio tu dilemu.

“Sjedinjene Američke Države vide istorijsku mogućnost da Srbija i Kosovo postignu sveobuhvatan sporazum o normalizaciji njihovih odnosa. Odluka predsednika o imenovanju predsedničkog izaslanika za mirovne pregovore podvlači posvećenost Sjedinjenih Država miru, stabilnosti i prosperitetu za narod Srbije i Kosova”, tvrdi američko ministarstvo spoljnih poslova.

Stejt dipartment je saopštio da će Palmer usko sarađivati sa Grenelom kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum Srbije i Kosova.

“Specijalni izaslanik Palmer takođe će da nastavi svoj važan posao u približavanju regiona Zapadu, radeći sa vladama u unapređivanju reformi i ojačanju protiv spoljašnih uticaja, pomažući im da prevaziđu probleme koji im smetaju u njihovim evropskim i evroatlanskim aspiracijama”, dodaje se u odgovoru Stejt departmenta.

“Specijalni izaslanik Palmer nastaviće takođe svoj važan rad na približavanju regiona Zapadu, radeći s vladama u unapređivanju reformi i ojačanju protiv spoljašnih uticaja, pomažući im da prevaziđu probleme koji ih ometaju u njihovim evropskim i evroatlanskim aspiracijama”, tvrde iz Stejt dipartmenta.

Podsetimo, postavljanje Grenela na mesto predsedničkog izaslanika izazvalo je različite reakcije u regionu.

“Američki predsednik Donald Tramp je sada postavio novog čoveka i ja odmah danas imam razgovor sa Grenelom. On je, naravno, ozbiljan čovek od poverenja Trampa i videćemo u kojem će smeru to da ide”, rekao je Vučić i najavio da će sa Grenelom lično razgovarati.

Mediji pišu da je do tog razgovora i došlo, ali da detalji nisu, niti će biti saopšteni javnosti.

Sa druge strane, Hašim Tači nije imao razloga da krije zadovoljstvo.

“Vaše imenovanje doprinosi našem uverenju i poverenju u ovaj proces i mogućnost postizanja konačnog mirovnog sporazuma sa Srbijom. Ovo je potvrda lične posvećenosti predsednika Trampa postizanju mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije”, napisao je Tači.

On je istakao da očekuje od Grenela ubranje rešavanja kosovskog pitanja.

1 KOMENTAR

  1. Какво је то питање, каква му је улога ? Палмер је изасланик, Гренел ће уместо Тачија и видећемо, можда Стејт департмент ангажује и неког изасланика уместо Вучића. Такви ће “преговори” имати сигуран успех

Comments are closed.