“Ne umeju da podvuku crtu”: Kako je Korijere delo Sport Lukakua i Smolinga stavio u kontekst “Crnog petka” i zašto je to pogrešno

0
Foto: Printskrin Tviter/AS Roma English

Poslednjih meseci se u Italiji sve više govori o rasizmu na fudbalskim utakmicama, igrači negoduju, plaču, pokušavaju da se bore na svoj način, neki klubovi ih podržavaju, drugi se ograđuju, a današnja naslovna strana lista Koriere delo Sport pokrenula je novu debati.

Na naslovnici su prikazani fudbaler Intera Romelu Lukaku i igrač Rome Kris Smoling, uz poruku “Black friday”.

S obzirom na to da su bivši saigrači iz Mančester junajteda tamne puti, mnogi su ovo shvatili kao provokaciju.

Reagovao je tviter nalog Rome, piše Gardijan, a iako je administrator te stranice započeo trend zbijanja šala na zvaničnim profilima klubova, ova objava i nije za šalu.

Inter se nije oglašavao o tom pitanju direktno, ali su objavili da je “fudbal strast, kultura i bratstvo”, kao i da su oni uvek protiv diskriminacije i rasizma.

I drugi klubovi su reagovali putem svojih zvaničnih Tviter naloga.

Organizacija FARE je objavila da “mediji svakodnevno podstiču rasizam, a da je ova naslovna strana samo banalan primer”.

Direktorka te organizacije Pjara Povar rekla je da je to gotovo nerešiv problem u Italiji.

“Oni ne umeju da podvuku crtu. Ne znaju šta je ispravno, a šta nije. Zašto nikada ne bi uzeli dva bela igrača i napisali – beli utorak. Neprihvatljivo”, rekla je Povar.

Lukaku je nedavno imao problem kada su ga navijači Kaljarija vređali na rasnoj osnovi, a onda je grupa navijača Intera stala u njihovu odbranu, rekavši da Italijani tako iskazuju poštovanje prema svojim protivnicima, “jer ih se plaše”.

Lukaku i Smoling su odlično počeli sezonu, a drugi italijanski mediji o tome su pisali sa nešto drugačijim naslovima.