Ne treba preterivati s orašastim plodovima: Em goje, em mogu da dovedu do trovanja selenom

0
Foto: Profimedia

Sigurno već znate da su orašasti plodovi jako zdravi, posebno za srce, u borbi protiv raka, za smanjenje rizika od pojave Alchajmerove bolesti, pa čak i za gubitak kilograma. Ali, ako se pojede previše, one mogu da škode. Evo i zbog čega.

Brzo ćete dobiti na težini

Postoji dosta istraživanja koja potvrđuju da orašasti plodovi mogu da pomognu u gubitku neželjenih kilograma. Međutim, to važi samo ako ih jedemo u umerenim količinama. Ukoliko se prekorači preporučena dnevna količina, dobićete na težini.

Dodatan problem je i podatak da će se to dogoditi mnogo brže nego da ste preterivali s nekom drugom hranom. Naime, orašasti plodovi su bogati kalorijama, zato daju više energije nego ostale namirnice. Na primer, 30-ak grama badema sadrži 163 kalorije, dok ista količina kuvane testenine sadrži svega 37 kalorija.

Mogu da se pojave problemi s probavom

Ako se ikada osećate naduto posle konzumacije orašastih plodova, niste jedini. Nadutost je česta “nuspojava” zahvaljujući fitatima i taninima, sastojcima zbog koji su orašasti plodovi teže svarljivi. Kao da to nije dovoljno loše, preterana konzumacija masti (kojom obiluju orašasti plodovi) u kratkom vremenskom periodu može da dovede i do proliva. Kako možete da sprečite ove neprijatne posledice? Držite se preporučenih dnevnih količina ili se odlučite za opcije koje su lakše svarljive.

Postoji rizik od trovanja selenom

Opadanje kose, lomljivi nokti, neprijatan zadah, bol u mišićima i zglobovima – sve su to simptomi trovanja selenom, retkog, ali vrlo ozbiljnog stanja koje može da se pojavi ako konzumirate previše brazilskih oraščića (s ostalim orašastim plodovima ste sigurni). Brazilski oraščići toliko su bogati selenom da stručnjaci preporučuju da ne jedete više od nekoliko oraščića dnevno, i to svega nekoliko puta nedeljno, piše net.hr.