Ne, toplo vreme neće ubiti koronavirus: Šta je ono što do sada sigurno znamo o topoloti i pojavi Covid-19

1
Beta - AP Photo/Ronald Zak

Mnogi lideri i zdravstveni radnici širom sveta oslanjaju se na neke tvrdnje da bi s dolaskom visokih temperature moglo da dođe do slabljenja i nestanka virusa korona. Američki predsednik Donald Tramp je na dnevnom brifingu za novinare predstavio “nove” dokaze iz vladine laboratorije koji sugerišu da sunčeva svetlost, vrućina i vlaga slabe koronavirus na površinama i u vazduhu. Ali, stručnjaci za ovu bolest i nedavna istraživanja sugerišu da ne treba polagati nade u visoke temperature, i dolazak leta. Važni dokazi ukazuju na to da se Covid-19 razlikuje od sezonskog gripa, koji se smanjuje kako se vreme zagreva. Većina studija je otkrila slabe dokaze da će visoke temperature i vlaga da pobede virus, piše Boston Globe.

“Svi se nadamo da će, ako već ne možemo da uradimo nešto povodom toga pre juna, on sam nestati”, navodi Dejvid Volt, profesor patologije na Harvardovoj školi medicine. “Ali, sve naznake iz drugih delova sveta nagoveštavaju sasvim suprotno.”

Iako mnogo toga o virusu ostaje nepoznato, stručnjaci širom sveta pokušavaju što pre da razumeju korene pandemije i koji faktori mogu da pomognu u gašenju epidemije.

Nedavni izveštaj američke Nacionalne akademije nauka, inženjerstva i medicine umanjio je uticaj toplog vremena na koronavirus, zaključujući da “možda neće dovesti do značajnog smanjenja” širenja, barem ne samog po sebi. Izveštaj, čiji je autor Volt, objavljen ranije tokom meseca u Beloj kući, utvrdio je da je najbolja odbrana usvajanje velikih javnozdravstvenih akcija, kao što su socijalno distanciranje i stvaranje što šireg kolektivnog imuniteta. Izveštaj je priznao da postoje ograničeni i ponekad potpuno suprotni dokazi zasnivani na preispitivanju studija širom sveta o uticaju vremenskih faktora na koronavirus. Ali to nije dalo veliku težinu tvrdnjama da se Covid-19 manje efikasno širi u toplijim krajevima.

“S obzirom na to da zemlje koje su trenutno u letnjem podneblju, poput Australije i Irana, imaju brzo širenje virusa, ne treba pretpostavljati da će se smanjivati broj slučajeva sa povećanjem vlažnosti i temperature na drugim mestima”, kaže on.

Iako toplije temperature mogu da “uguše” epidemiju gripa i drugih respiratornih infekcija, još je misterija kako toplo vreme utiče na koronavirus, kaže Sindi Prins, profesorka epidemiologije sa Univerziteta Florida.

“Još uvek ne znamo da li toplije i vlažnije vreme ima bilo kakvog efekta na Covid-19”, kaže ona.

“Ako se zadrži u cirkulaciji i nastavlja da se vraća kao sezonski grip, onda ćemo verovatno moći da ga shvatimo malo bolje”, dodaje Prins. “Ali ne treba obavezno očekivati da se vide efekti toga bar ne ove godine.”

Dr Piter Hotez, dekan Nacionalne škole za tropsku medicinu na Medicinskom fakultetu Bejlor u Hjustonu, rekao je da su takva poređenja vremena i infekcija vrlo klimava.

“Za to ne postoje dokazi, po onome što ja znam”, rekao je.

Profesor Valt sa Harvarda kaže da zdravstveni radnici moraju da imaju na umu jednu vrlo osnovnu ljudsku osobinu.

“Čak i ako se ispostavi da je koronavirus vrlo osetljiv na vrućinu, morali bismo da kažemo ljudima da tokom paklenih vrućina ne uključuju svoje klima-uređaje”, kako bi imali korist od ubijanja virusa, rekao je Valt. A, to će biti vrlo teško.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

1 KOMENTAR

  1. Dakle, svi iskusni lekari mogu da vrate svoju diplomu, pošto su svi drugi virusi osetljivi na temperaturu?

Comments are closed.