“Trampov lek” i upozorenja stručnjaka: “Ne sme da se uzima bez recepta, bez lekarskog nadzora i samo u hitnim slučajevima….”

0
Foto: Profimedia

Antimalarik hlorokin i njegov derivat hidroksihlorokin mogu da se primenjuju u lečenju COVIDA-19 samo u kliničkim ispitivanjima i u “hitnim programima”, upozorila je Europska agencija za lijekove (EMA).

Nekoliko zemalja sveta omogućilo je da se pacijentima obolelim od koronavirusa prepišu antivirusni lekovi, ne čekajući rezultate kliničkih ispitivanja o njihovoj efikasnosti koja se upravo sprovode. 

Rezultati prvih istraživanja u Francuskoj i u Kini obećavaju, međutim efikasnost hlorokina i hidroksihlorokina “još treba dokazati” i te aktivne supstance se smeju primenjivati u lečenju COVID-19 samo u slučaju krajnje nužde, ističe europska regulatorna agencija, prenosi N1.

“Veoma je važno da u lečenju COVID-19 pacijenti i medicinsko osoblje koriste hlorokin i hidroksihlorokin samo kod odobrenih indikacija i u okviru kliničkih ispitivanja i hitnih programa na nacionalnom nivou”, stoji u obrazloženju.  

I hlorokin, sintetski derivat kinina i hidroksihlorokin koji se uglavnom primenjuje u lečenju lupusa i reumatoidnog artritisa, mogu da imaju teške nuspojave, naročito ako se uzimaju u većoj dozi od preporučene ili u kombinaciji sa drugim lekovima.  

“Ne smeju da se uzimaju bez recepta i bez lekarskog nadzora i ne smeju da se prepisuju bez odobrenih indikacija osim u okviru kliničkih ispitivanja i protokola odobrenih u pojedinoj zemlji”, dodaje EMA.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?