“Ne razumemo kako je Matija Bećković obeležen kao jedini autor saopštenja”: SANU o Vesićevom odgovoru o gondoli na Kalemegdanu

3
Foto: Nedeljnik

Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) izrazio je danas „nelagodu i veliko čuđenje“ povodom odgovora zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića na pismo Odeljenja jezika i književnosti SANU u vezi s gradskim planom za izgradnju žičare – „gondole“ na Kalemegdanskoj tvrđavi.

Pozivajući na uzdržavanje od prejakih i uvredljivih reči koje su, kako se navodi, „posebno poslednjih dana, ukazivale na neka stara i sramna ishodišta“, Akademija je navela da „iznenađuje što takav vid komunikacije, uprkos našem naivnom verovanju, nije zauvek nestao“.

„Nismo u mogućnosti da razumemo kako je ugledni akademik Matija Bećković obeležen kao jedini autor saopštenja kada se nedvosmisleno navodi da iza tog načelnog teksta stoji Odeljenje jezika i književnosti, koji su podržali i članovi Izvršnog odbora SANU“, stoji u saopštenju.

Prethodno je zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, odgovarajući na zahtev Odeljenja jezika i književnosti SANU da se „sudbina i izgled Beogradske tvrdjave vrate u nadležnost stručnjaka“, naveo da je „dobro da se to odeljenje SANU setilo da postoji Beogradska tvrdjava“, prenosi Danas.

„Vidim da se Odeljenje jezika i književnosti SANU oglasilo oko beogradske gondole. Da prevedem na srpski, Matija Bećković, veliki stručnjak za gondole, samo što se sada krije iza institucije. Dobro bi bilo da se sete da postoji i pravoslavna crkva Svetog Nikole u Novom Brdu, koja je proglašena katoličkom katedralom, ali to Bećkovića ne interesuje“, naveo je Vesić.

Dodao je da bi Bećković, „kao deo histerične i agresivne manjine, koja napada projekat gondole, mogao da svrati do Budimpešte i da pogleda uspinjaču koja je postavljena posred tvrdjave, malo starije od beogradske“.

3 KOMENTARA

  1. Ma vidi ti svetskog Vesića; pa u pravu je čovek, a što smo mi gori od Madjara i Austrijanaca, (uh nisam sigurna ide li tu veliko ili malo slovo); nema veze, bitno je to što reče, parafraziram, gondola će biti pa makar se svi postavili naglavačke, lepo 🙂

Comments are closed.