“Ne prihvatamo Dodikove ultimatume…”

0
Foto: Profimedia

Stranka demokratske akcije (SDA) saopštila je danas da ne prihvata ultimatum lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH), Milorada Dodika i Dragana Čovića, kojim traže usvajanje državnog zakona čija bi isključiva funkcija bilo uklanjanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

“Pozivamo i predstavnike medjunarodne zajednice da ne nasedaju na Dodikove ucene u vezi sa Ustavnim sudom, praćene lažnim obećanjima”, navedeno je u saopštenju.

SDA je navela da je Dodik “isti scenarij krize kreirao i 2009. godine, tražeći da se ne produži mandat za strane tužioce i sudije, obećavajući zauzvrat deblokadu institucija i političku stabilnost”.

Jedini rezultat tadašnjeg popuštanja, koje je Dodik shvatio kao znak slabosti medjunarodne zajednice, ocenili su iz SDA, bila je još veća politička destabilizacija i permanentna kriza, koja se od 2009. godine do danas kontinuirano održava jednostranim potezima iz RS.

“Odluka da se povuku strani tužioci i sudije imala je kobne posledice za samo pravosudje, koje je od nezavisnog i funkcionalnog stuba vlasti postalo politički zavisno i korumpirano telo, koje je u očima gradjana i svim relevantnim analizama trenutno najveća prepreka pravnoj sigurnosti i razvoju bh. društva”, ističe se u saopštenju.

Ponavljanje istog scenarija i u slučaju stranih sudija u Ustavnom sudu BiH bi, kako smatraju iz SDA, umesto političke stabilnosti i vladavine prava proizvelo još radikalniju političku nestabilnosti i pravni haos, što, kako su dodali, SDA neće dopustiti.

“Jedina ispravna reakcija na novonastalu krizu jeste jedinstvena i odlučna poruka medjunarodne zajednice Dodiku da ultimatumima neće dobiti ništa, te da će snositi teške posledice, po principu individualne odgovornosti, ukoliko se odluči da jednostranim potezima nastavi proizvoditi krizu”, navodi se u saopštenju.

(Beta)