“Ne postoji nijedan razlog zbog kog decu treba štititi od Desanke Maksimović…”: Srpski PEN centar zatražio povlačenje odluke o isključivanju…

0
Foto: Wikipedia

Srpski PEN centar zatražio je danas od nadležnih da povuku odluku o uklanjanju knjige pesama Desanke Maksimović “Tražim pomilovanje” i romana Vladana Desnice “Proljeća Ivana Galeba” iz lektire za gimnazije i srednje škole u Srbiji.

Iz centra su naveli da ne prihvataju “nemušta obrazloženja koja je tim povodom iznudila ogorčena i zabrinuta javnost” i da traže da te odluke budu povučene kao štetne i protivne najboljim interesima kulture i obrazovanja u Srbiji.

“Zahtevamo da Zavod za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja, Nacionalni prosvetni savet i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja povuku odluke koje su uznemirile kulturnu i ukupnu javnost. Zahtevamo da te institucije objave zvanični izveštaj o preduzetim izmenama u nastavnim programima iz srpskog jezika i književnosti u osnovnim i srednjim školama i gimnazijama”, stoji u saopštenju.

Dodaje se da ne postoji “nijedan kulturni, saznajni, ni pedagoški razlog zbog koga decu i mlade treba štititi od poezije Desanke Maksimović, kao ni od proze Vladana Desnice koja spada u vrhove moderne srpske književnosti”.

“Odgovorni za ove odluke ne treba da brinu da li će gimnazijalci razumeti Desanku Maksimović i Vladana Desnicu, ali treba svakako da znaju da njihove odluke kulturna javnost ne razume, niti će prihvatiti”, naveli su iz srpskog PEN centra.

(Beta)