“Ne postoji deo Evrope, osim Kosova, gde se nekome zabranjuje dolazak”: Dačić osudio zabranu ulaska srpskim funkcionerima na KiM

0
Foto: Tanjug

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić danas je, povodom zabrane državnim funkcionerima iz Srbije da uđu na Kosovo, izjavio da, osim Kosova, ne postoji deo Evrope gde se nekome zabranjuje dolazak, preneo je N1.

Dačić je novinarima rekao da je cilj Beograda da broj država koje priznaju nezavisnost Kosova bude manji od polovine članica Ujedinjenih nacija, odnosno 96, i da će to biti uskoro ostvareno.

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju ocenila je juče da kosovsko ministarstvo spoljnih poslova nema ovlašćenje “ni po jednom zakonu ili dogovoru iz Brisela” da predstavnicima Vlade Srbije zabrani ulazak na Kosovo.

“Ne može se aktom nijedne privremene institucije u Prištini pružiti legalno pokriće za maltretiranje kojem su proteklih dana bili izloženi predstavnici Kancelarije za Кosovo i Metohiju u nastojanju da budu sa svojim narodom”, navodi se u saopštenju.

Time su, navedeno je, predstavnici Vlade sprečeni da “pruže podršku srpskom narodu” koji je, kako su ocenili, “permanentno žrtva političkog nasilja, kršenja ljudskih prava i nedemokratskog postupanja”.

Oni su naveli i da je zabrinjavajuće ćutanje predstavnika međunarodne zajednice u Prištini.

“Ponavljamo da nema te zabrane i nasilja, ili novčane kazne, kojima Priština može obeshrabriti Srbe na Кosovu i sprečiti ih da glasaju za Srpsku listu 6. oktobra”, dodaje se u saopštenju.

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković zaustavljen je u sredu na prelazu Jarinje i nije mu omogućen ulazak na Kosovo.

Petković se bio uputio na prvu predizbornu konvenciju Srpske liste u Leposaviću, gde je trebalo da održi govor u ime Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Prištinske privremene institucije zabranile su zvaničnicima Srbije da učestvuju u kampanji za predstojeće kosovske izbore 6. oktobra.

Portal „Lajmi“ preneo je da je Jetlir Ziberaj, iz Ministarstva spoljnih poslova privremenih institucija Prištine, saopštio da su ovu odluku kosovske vlasti donele nakon pretnji zvaničnog Beograda zajednici kosovskih Srba, javio je Tanjug.

„Beogradski zvaničnici ne mogu da učestvuju na kosovskim izborima i to im ni neće biti dozvoljeno. Ni pretnje iz Beograda protiv zajednice kosovskih Srba neće se tolerisati“, rekao je Ziberaj, prenele su Novosti.

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu održavaju se 6. oktobra.