“Ne možeš samo da patiš, moraš i da živiš”: Dejvid Van o porodici sa pet samoubistava i terapeutskom dejstvu pisanja i čitanja

0
Foto: Profimedia

Između pisanja i života Dejvida Vana nema razlike. “Legenda o samoubistvu”, knjiga u izdanju Lagune, bila je povod ovom razgovoru na ovogodišnjem Sajmu knjiga. U maniru najboljih pisaca, Van prepliće autentično životno iskustvo i fikciju, pišući o porodičnoj tragediji – samoubistvu oca. Roman je ocenjen kao “briljantan”, kao “remek-delo”, kao nešto što “ranije nikada nije napisano”, a i višestruko je nagrađen.

Dejvid Van je u intervjuu za Nedeljnik, osim o najtežem životnom trenutku, govorio i o terapeutskom dejstvu pisanja i čitanja, pustolovinama na moru, ali i o Trampovoj Americi i životu na Aljasci.

Pisci koji su se obreli u pisanju autobiografija uglavnom kažu da im je pakao detinjstva koji su proživeli bio neiscrpan izvor inspiracije. On se veoma rano suočio sa nečim strašnim – samoubistvom oca.

“Imao sam sreće da dolazim iz porodice sa pet samoubistava i jednim ubistvom (smeh). A na Aljasci imamo prelepe pejzaže, kao odličnu pozadinu za mnoge drame i tragedije o junacima koji užasno mnogo vole jedni druge i užasno mnogo povređuju jedni druge. Moja porodica kao da je izvučena iz velike grčke tragedije, nisam morao mnogo da izmišljam. Naravno, sve što se dešava u mom romanu je izmišljeno, na primer, nisam proveo godinu dana sa ocem na Aljasci, ali sam pokušavao da razumem pravu priču. Američki pisac Fleneri O’Konor je rekao da ko je preživeo detinjstvo, to je dovoljno materijala za ceo život”, objašnjava Van.

On ističe i tezu koju je iskoristio u svom drugom romanu Aquarium – ono što nas stvori, to nas i razori.

“Ono što se desilo u detinjstvu, zaista nas progoni i uništava celog života. U svakoj umetnosti, ne samo u književnosti, stvaramo da bismo sebe ponovo sredili. Kod većine pisaca, prvi roman je pun autobiografskih momenata zato što je to ono što i svesno i nesvesno naš mozak godinama obrađuje. Sve nas privlače čudni autobiografski momenti, jer naš mozak želi da nas napravi celovitim ponovo”, zaključio je Van.

U novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka 14. novembra, pročitajte ceo intervju sa piscem knjige “Legenda o samoubistvu”.

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici.

Svi čitaoci Nedeljnika na poklon dobijaju 50. broj Njujork tajmsa na srpskom jeziku