“Ne mogu da kontrolišem poslodavce, ali mogu poresku upravu ili inspekciju rada”: Zaštitnik građana o slučaju trudnice koja je plaćala doprinose poslodavcu

0
Foto: Profimedia

Zaštitnik građana Zoran Pašalić kazao je da ne može kontrolisati poslodavce zbog neplaćanja doprinosa i socijalnog osiguranja, ali da može da kontroliše one koji treba da kontrolišu poslodavca – poresku upravu ili inspekciju rada, preneo je N1.

Pašalić je za Radio-televiziju Srbije kazao da se 50 odsto broja pritužbi iz oblasti rada odnosi na neplaćanje doprinosa i socijalnog osiguranja.  

“Zaštitnik građana treba da vidi da li je zakazao neko iz institucija sistema”, kazao je Pašalić.  

On je naveo da je u prekšajnim sudovima 9.000 postupaka po prijavi inspekcije rada.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković prethodno je pokrenula parnicu pred Višim sudom u Beogradu u ime Snežane Pešović zbog diskriminacije na osnovu pola i porodičnog statusa.

Snežana Pešović radila je neprijavljena kod poslodavca sve dok nije ostala u drugom stanju, da bi se potom sa poslodavcem dogovorila da je prijavi, ali da ona plaća doprinose.

Na kraju je bilans bio takav da je Snežana dobijala platu od 26.000 dinara, a da je poslodavcu morala da isplaćuje 30.000 dinara.