Ne, Milan Panić nije preminuo i Nikola Selaković to nije objavio na Tviteru: Nova prevara italijanskog novinara Tomasa Benedetija

0
Foto: Profimedia

Srpskim internet prostorom prostrujala je vest da je bivši premijer Srbije Milan Panić preminuo u 90. godini.

Mediji su preneli informaciju koja se našla na Tviter nalogu koji navodno uređuje Nikola Selaković, koji je navodno naveo da će ova vest uskoro i zvanično biti saopštena.

Međutim, posle nekog vremena se na istom nalogu pojavio i tvit u kom se kaže da taj profil uređuje italijanski novinar Tomaso Debenedeti.

Tviter nalog je napravljen juče, a pored ovih tvitova o Milanu Paniću ima i nekoliko tvitova o navodnom razgovoru Selakovića i Sergeja Lavrova.

Screenshot Twitter

Ko stoji iza podvale

Tomaso Debenedeti ima bogatu istoriju sličnih podvala sa lažnim vestima.

Uspeo je da plasira u javnost vesti da su preminuli papa, Fidel Kastro, Pedro Almodovar…

Kada je 2012. godine objavio da je preminuo sirijski predsednik Asad, skočila je cena nafte i stvorio je kratkotrajnu krizu na tržištu.

“Tviter je super kada želite da objavite da je neko preminuo”, rekao je Debenedeti u razgovoru za Gardijan.

“Društvene mreže su najčešće korišćen izvor informacija, ali mediji često poveruju u lažne vesti zbog brzine i potrebe da prvi objave neku vest”.

Njegove podvale “progutali” su i najveći svetski mediji, a pored lažnih vesti o tragičnim događajima, De Benedeti je radio i lažne intervjue, predstavljao se tuđim imenima, podvaljivao pisma i tekstove.

Među brojnim lažnim intervjuima koje je uradio su i oni sa Ljosom, Toni Morison, Filipom Rotom…

Pozvao je Internešnal Herald Tribjun i predstavio se kao Umberto Eko i ponudio im svoj tekst, koji su oni objavili potpisavši poznatog pisca.