„Ne mešajte babe i žabe, svadbe i izbori nisu isto…“: Izazovi epidemije koronavirusa u Crnoj Gori

0
Foto: Profimedia

Prema poslednjim podacima o stanju epidemije koronavirusa u Crnoj Gori, novozaraženih je 69 slučajeva od 464 testiranih osoba.

„Nivo epidemije koronavirusa se održava, relativno je visok i ono što je dobro je da nemamo porast“, rekao je na konferencija za novinare Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti kazao direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša, prenele su Vijesti.

Crnoj Gori predstoje izbori, kao i izazovi koje će nametati turizam.

Na pitanje kako je moguće da se izbori održavaju ako je u Crnoj Gori zabeležen slučaj da su dve svadbe sa 600 zvanica izazvale više žarišta zaraze, Mugoša je rekao da se „ne mogu upoređivati babe i žabe“.

„Svadba je organizovana tako kako je organizovana, mere su poštovane kako su poštovane. Kad govorimo o izborima govorimo o kontrolisanom ambijentu sa propisanim merama. Ako se poštuju mere nemamo nikakvih problema. Problem čine nekontrolisani uslovi, a smatramo da održavanje izbora u skladu sa propisima i preporukama, neće nikog ugroziti više nego odlazak u prodavnicu, na primer“, rekao je on,

Na pitanje da li Institut preporučio da ne mogu da glasuju ljudi na bolničkom lečenju, Mugoša je rekao da oni ne odlučuje o tome, već da samo daju preporuke.

„Mi smo ukazali da u bolnicama imamo različite pacijente – od malo težih, još težih i najteži. Rekli smo da je u takvim uslovima moguće organizovati izbore, a pitanje je ko može da glasa zavisno od kliničke slike. Mi ne odlučujemo o tome. Institut daje preporuke, a drugi su odlučivali o tim stvarima“, rekao je Mugoša.

Mugoša je ponovio da je Crna Gora preduzela adekvatne mjere i prije pojave koronavirusa.

Odgovarajući na pitanje o otvaranju granica, Mugoša je podsetio da su na početku epidemije u Crnoj Gori morali da primenjuju najrigoroznije mere.

„Ipak, nismo očekivali da će nam se javiti stotinu požara u par dana. Tako je došlo do razvoja lokalne transmisije koju je teško zaustaviti. Neki građani nisu poštovali mere, zloupotrebili su prelazak granica sa ličnim kartama, i vratili se bez prijavljivanja da su bili u zemljama sa velikim zarištima“, rekao je Mugoša.

Dodao je da su kapaciteti Instituta stavljeni u svrhu sprečavanja širenja epidemije.

„Imamo još jedan izazov. To je turizam. Naša ekonomija se puno oslanja na turizam, dolaziće nam turisti, izazovi su veliki, napravili smo dobar plan i ja se nadam da ćemo uspeti da realizujemo sve da očuvamo zdravlje stanovništva“, rekao je Mugoša.