“Ne, kontrolori GSP nemaju prava da legitimišu putnike i naplaćuju kazne”: Pokret za zaštitu potrošača o “ljudskim pravima”

1
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

(Beta) – Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije, Petar Bogosavljević, izjavio je danas da kontrolori u vozilima Gradskog saobraćajnog preduzeća (GSP) u Beogradu nemaju prava da bez prisustva komunalne policije legitimišu putnike i naplaćuju kazne, jer za to nisu ovlašćeni zakonom.

“Kontrola u GSP nema prava da bez prisustva komunalne policije traži od putnika lična dokumenta, a samim tim nema prava ni da naplati kaznu. Komunalna policija ima prava da zatraži od korisnika da pokaže lična dokumenta da bi mogla da ih identifikuje”, rekao je Bogosavljević agenciji Beta.

Kontrola u vozlima gradskog prevoza, po njegovim rečima, ima prava da putnika koji nije platio kartu, zamoli da napusti vozilo i da sačeka komunalnu policiju, da bi oni onda mogli da ga lagitimišu.

Pošto identifikaciju neke osobe može da obavi “samo ovlašćeni državni organ”, naplata kazne bez prisustva komunalne policije bi “zašla i u oblast zaštite ljudskih prava”, rekao je on.

Bogosavljević je rekao da se naplata prevoza može poboljšati tako što bi putnici pred ulazak u vozilo pokazali karte.

Moraju se naći rešenja koja su u interesu i građana i davaoca usluga, dodao je on.

1 KOMENTAR

  1. Ne nemaju pravo, u pravu je covek, ne mogu da pisu kazne osim ako neko dobrovoljno ne prihvati, ali imaju pravo da nateraju putnika da napusti vozilo, ako putnik odbija ima pravo i komunalna da se umesa, ako pocne agresivnost i policija

Comments are closed.