Ne, finska premijerka ne uvodi četvorodnevnu radnu nedelju: Hronika nastajanja lažne vesti…

0
Foto: Profimedia

Da li ste čuli vesti? Nova finska premijerka Sana Marin učiniće nešto radikalno, pišu mediji širom Evrope.

“Ona će uvesti četvorodnevnu radnu nedelju, a redovno radno vreme trajaće šest sati”, preneo je Gardijan.

“Nova premijerka Finske predlaže četvorodnevnu radnu nedelju”, piše Indipendent.

To su preneli i mediji u Belgiji, u Indiji, Sjedinjenim Američkim Državama, u Srbiji…

I jedini problem sa tim je što to nije tačno.

Kako lažna? Političari bliski finskoj premijerki potvrdili su da takva promena nije vidljiva ni na horizontu, prenosi New Now Finland, portal koji otrkiva i kako se zakotrljala grudva ove lažne vesti.

Da bismo došli do izvora lažne informacije, moramo se vratiti u avgust 2019. godine. Socijaldemokratska partija Finske je u Turku proslavljala 120. godišnjicu i nakon prigodnog govora tadašnjeg premijera, uz piće i mezetluk vođena je opuštena panel diskusija. U njoj su učestvovali i neki od tadašnjih ministara, a među njima i Sana Marin.

Tom prilikom, 34-godišnja ministarka pozitivno je govorila o ideji da se skrati radna nedelja kako bi čitava Finska postala produktivnija. Međutim, nikada takav stav nije iznet kao zvaničan predlog vlade. Čak je takav stav gotovo preskočen u finskim medijima, ali je lažna vest nastavila da se razvija.

Četiri meseca nakon tog stranačkog rođendana, 16. decembra 2019. austrijski Kontrast objavljuje priču u kojoj novinarka Patrisija Huber citira ono što je Marin rekla tokom okupljanja.

“Četvorodnevna nedelja i radni dan od šest sati. Zašto to ne bi bio naš sledeći korak? Da li je osam sati zaista poslednja istina? Mislim da ljudi zaslužuju da provode više vremena sa porodicom, radeći na svojim hobijima, zadovoljstvima. To bi mogao da bude sledeći korak u našem radnom životu”.

Taj citat prate mediji širom Evrope kada pišu o tome da je finska premijerka odlučila da uvede četvorodnevnu radnu nedelju.

A prvi je to uradio belgijski list Nova Evropa koji je ovaj citat smestio u kontekst dolaska Sane Marin na mesto premijrke. U uvodnom paragrafu istaknuto je da je početkom decembra nova finska predsednica vlade iznela inicijativu… i tako dalje, sve do britanskih, američkih i srpskih trafika i novina.