“Ne fali ni kost”: Zašto je otvoren grob naciste Rajnharda Hajdriha

0
Foto Profimedia

Berlinska policija pokušava da otkrije ko je otvorio grob bivšeg esesovca Rajnharda Hajdriha, visokorangiranog naciste kog su 1942. ubili češki partizani, prenosi BBC.

Zaposleni na groblju u središnjem Berlinu kaže kako je neobeleženi grob otvoren u četvrtak, ali da nije uklonjena nijedna kost pokopanog, kažu iz policije.

Hajdrih je bio jedan od ključnih organizatora masovnih ubistva evropskih Jevreja. U januaru 1942. predsedavao je Vanzejskoj konferenciji, na kojoj se dogovaralo Hitlerovo genocidno “Konačno rešenje”.

Savezničke okupacijske snage na kraju Drugog svetskog rata odredile su da se ne obeležavaju grobovi istaknutih nacista kako bi sprečili nacističke simpatizere da ih pretvore u svetišta.

Policija smatra da je onaj ko je otvorio Hajdrihov grob dobio poverljive informacije o njegovoj lokaciji.

Hajdrih, koji je dobio nadimak “Mesar”, vodio je glavnu sigurnosnu kancelariju Rajha. Hitler ga je prozvao “čovekom sa gvozdenim srcem”.

Vladao je Češkom i Moravskom do maja 1942. godine, kada su češki partizani napali njegovu limuzinu i ubili ga. U znak odmazde, nacisti su uništili selo Lidice i ubili sve odrasle muškarce i mladiće, a žene deportovali u logore.