“Ne dolazi Lavrov slučajno u Beograd…” Uloga ruske diplomatije i “sukob” naprednjaka i socijalista – Veliko predizborno istraživanje u novom Nedeljniku

1
Profimedia

Dolazak ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova u Beograd uoči izbora svakako nije slučajan. Jedna dimenzija se može tražiti u rešavanju kosovskog pitanja koje dolazi neposredno posle izbora, ali i sudbina SPS-a i Ivice Dačića je svakako važan element pozadine posete Lavrova.

“To je jedna vrlo jaka međunarodna perspektiva gledanja, da ta poseta na neki način treba da uključi i dimenziju dobijanja potvrde da će Dačić ostati u vlasi, jer je poznato da on ima čvrste odnose sa Moskvom”, kaže za Nedeljnik Bojan Klačar iz CeSID-a.

Međutim, Lavrov ne daje Dačiću vetar u leđa samo zakulisnom diplomatijom, već i uticajem na birače.

“Ponavlja se scenario koji smo imali za beogradske izbore, pojavljivanje vrlo važnog čoveka, više za SPS nego za SNS u ovom momentu. Više je nego jasno da Ivica Dačić ima dobre odnose sa Moskvom, ali je vrlo jasno da će po prirodi njihovih pozicija zvezda tog dana biti pre Ivica Dačić nego neko iz SNS-a”, kaže Klačar koji daje još jedan zanimljiv ugao.

Na beogradskim izborima socijalisti su teško prešli cenzus od pet odsto, a istraživanja su dve-tri nedelje pre glasanja pokazivala da je cenzus za SPS daleko od sigurnog.

“Isto tako, jasno je bilo da im je rejting skočio kada je Lavrov došao, verovatno ne samo zbog toga, ali je to svakako uticalo”, kaže Klačar.

Ceo tekst objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 18. juna

Čitaoce očekuju dva velika poklona: peta knjiga iz edicije “Velike biografije” i Mond diplomatik na srpskom jeziku

Digitalno izdanje dostupno je na Nstore.rs

1 KOMENTAR

  1. Лавров сигурно не долази да се бави локалним политичким темама, већ да му се пренесе, да не буде изненађен сутра када Србија прећути улазак Косова у УН и да они око тога не “таласају”.

Comments are closed.