„Ne, car Dušan nije ubio svog oca, a nije bio ni košarkaš…“: Priča o zabludama srpske istorije

Istoričar Dejan Ristić je svojom drugom naučnopopularnom knjigom "Zablude srpske istorije", kao i prethodnom o istorijskim mitovima, začeprkao po tumačenjima istorije koja su netačna, ali je opšte mišljenje da ih "ne treba dirati jer su se "već ustalila". O svemu tome Ristić je govorio za Nedeljnik...

1
Mary Evans Picture Librar / Profimedia

Car Dušan je jedna od ličnosti oko kojih se grade brojni mitovi, a istoričar Dejan Ristić ističe da je jedan od razloga zašto je Dušan „na širokom polju kritika javnosti“ u stvari to što nije sakralizovan.

„Meni je proučavajući ulogu cara Dušana u srpskoj istoriji i kulturi veoma zanimljivo da ga Srbi najčešće percipiraju kroz njegovu teritoriju, ne kroz zakonodavnu delatnost koja je bitnija jer teritorije fluktuiraju, a percipiraju ga i kao košarkaša. On je bio visok 214 centimetara, ‘bio je ogroman, razbijač’, ali su ga otrovali Vizantinci i tako sprečili da zauzme čitavu Evropu, najmanje. Tako izgleda percepcija njegovog lika i dela“, objašnjava Ristić.

Jedna od najvažnijih zabluda kada je car Dušan u pitanju je to da je on lično naredio ubistvo svog oca i da je zbog toga crkva i odbila da ga proglasi svetiteljem.

„Za to pitanje je najvažnije koji se istorijski izvori uzimaju u obzir. Srpski istorijski izvori, nastali iz pera njegovih najbližih saradnika, govore o nesrećnom slučaju i tome da je vladar umro prirodnim putem. Logično je da oni nisu mogli da izraze bilo kakve sumnje jer su bili najbliži saradnici novog vladara. Sa druge strane, vizantijski izvori govore da je došlo do nasilne smrti starog kralja, ali jasno naglašavaju da se to desilo ’protivno volji njegovog sina’. Jedan rimokatolički izvor Gijoma Adama, koji je u decenijskom kontinuitetu bio otvoreno protiv Nemanjića, koristi taj tragični događaj kako bi dodatno ocrnio Nemanjiće kako, eto, sin ubija svog oca“, objašnjava Ristić i dodaje da ne postoji ni jedan jedini dokaz da je bilo koji Nemanjić naredio ubistvo svog oca nakon što je došlo do promene vlasti.

Veliku priču o najvećim zabludama srpske istorije pročitajte u novogodišnjem dvobroju Nedeljnika koji je već od sutra na svim kioscima.

Uz svaki primerak na poklon dobijate knjigu o Mici Lou, prvu iz edicije „Fatalne Srpkinje“.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga „ISTORIJA 21. VEKA“ za samo 7.999 dinara!

1 KOMENTAR

  1. Umesto da širi državu osvajanjima, pljačkanjima itd, trebalo je da pomogne Vizantiji u borbi protiv Turaka. Njegovo kratkotrajno carstvo su svi balkanski narodi platili petvekovnim ropstvom

Comments are closed.