Ne brinite, rezultati izbora u Crnoj Gori biće na vreme. Do 14. septembra…

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Predsednik crnogorske Državne izborne komisije (DIK) Aleksa Ivanović izrazio je nadu da ponovno glasanje na jednom biračkom mestu u Petnjici neće uticati na prolongiranje zakonskog roka za proglašenje konačnih rezultata parlamentarnih izbora 14. septembra.

On je “Vijestima” rekao da DIK “nema saznanja” da su opštinske izborne komisije odlučile po prigovorima stranaka da se izbori ponove na još nekom biračkom mestu.

Po zakonu, one nemaju formalnu obavezu da o tome obaveste DIK, ali bi morale da mu se obrate kako bi na vreme dobile birački materijal, kako bi se proverilo funkcionisanje uredjaja za elektronsku identifikaciju birača i kako bi se obezbedili troškovi biračkog odbora na dan izbora. Takodje, o ponavljanju izbora treba obavestiti i javnost, kao i gradjane da ponovo glasaju.

Izvor “Vijesti” iz DIK-a rekao je da su već prošli svi rokovi za podnošenje prigovora na izborne nepravilnosti opštinskim izbornim konisijama, kao i za odlučivanje po njima.

Po zakonu o izboru odbornika i poslanika, ako OIK odbije prigovor, podnosilac se može žaliti DIK-u u roku od tri dana, ovaj mora odlučiti u roku od 24 sata od dobijanja prigovora, a ako se usvoji – izbori se mogu ponoviti.

Glasači na biračkom mestu 7, u Petnjici, glasaće ponovo u četvrtak jer je Opštinska izborna komisija usvojila prigovor DPS-a zbog nepoklapanja broja glasačkih listića i broja kupona, rekao je predsednik OIK Adis Duraković.

Iako u slučaju ponavljanja izbora na bilo kom biračkom svi rokovi pa i onaj za proglašenje konačnih rezultata parlamentarnih izbora ponovo teku, Ivanović je izrazio nadu da se oni neće produžavati.

“Mi možemo da računamo da će ti izbori proći kako treba i da ćemo imati rezultate odmah kad se završe, 470 glasova je lako sabrati… Sve obaveze imamo zakonom propisane do detalja i toga se držimo”, rekao je Ivanović.

On je rekao da je krajnji rok da DIK proglasi konačne rezultate izbora 14. septembar, navodeći da će “učiniti sve da ispoštuju zakon”.

Na biračkom mestu u Petnjici, prošle nedjelje je glasalo 210 birača, a važećih listića je, prema preliminarnim rezultatima, bilo 208. Na tom mestu najviše glasova dobila je koalicija “Odlučno za Crnu Goru – Milo Đukanović” – 135, zatim koalicija “Za budućnost Crne Gore” – 27, po 13 glasova su dobile Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka, koalicija “Mir je naša nacija” 10 glasova, šest glasova osvojila je koalicija “Crno na bijelo”, a SDP četiri.

“Vijestima” je izvor iz vrha opozicije rekao da ponavljanje izbora na ovom biračkom mjestu ne može uticati na sadašnji raspored poslaničkih mesta u parlamentu.