“Ne biram strane u politici, nemam informacije da je opozicija ulazila u Rektorat”

0
Foto: Igor Pavićević

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović kazala je da ne poseduje javno dostupne informacije da su predstavnici opozicije ulazili u zgradu Rektorata, tokom njegove blokade od strane studenata udruženja “Jedan od pet miliona”, kao i da su neki predstavnici opozicije viđeni ispred zgrade.

Rektorka je za Blic rekla da komunikaciju o stanju u Rektoratu sa opozicijom nije imala, kao i da ne bira strane u politici i da se uvek nalazi na strani Beogradskog univerziteta.

Ona je navela da ima javno dostupnih informacija da su predstavnici vladajuće stranke ušli u Rektorat 13. septembra i da je time narušen Statut tog univerziteta.

Dodala je da smatra da je zloupotrebljena otvorenost UB, kao i da je učinjen, kako je rekla, presedan i da se politički delovalo na Univerzitetu.

Rektorka Popović je kazala da je završetkom blokade Rektorata pobedio taj univerzitet, jer je pokazao da je sposoban da sam rešava svoje probleme i da je autonoman u odlučivanju.

Ona je ocenila da najavu ponovne blokade Rektorata, ukoliko se sporni doktorat ministra finansija Siniše Malog ne proglasi plagijatom, vidi kao izjavu koja je odraz mladosti i nestrpljivosti studenata.

Dodala je da ne veruje da je njihova namera da utiču na odluku Odbora za profesionalnu etiku iako će mnogi tako razumeti.

“Pritiscima se mogu smatrati sve izjave koje unapred određuju ishod rada stručnih organa i tela Univerziteta”, istakla je rektorka Popović za Blic.

Govoreći o izjavi studenata iz udruženja “Jedan od pet miliona” da je 4. novembar važan za rektorku, jer ona polaže, kako su studenti rekli, diplomski ispit, Popović je kazala da je ona svoj diplomski “davno položila, pa da tako i ne može da padne”.

“Ne bih komentarisala komentare predsednika. Smatram da svi treba da poštujemo i čuvamo Univerzitet u Beogradu, instituciju od nacionalnog značaja”, rekla je Popović kao odgovor na komentare predsednika Vučića o Đuri iz “Balkanskog špijuna”.

Rektorka je kazala da je tokom blokade kao rektorka državnog univerziteta imala obavezu da obaveštava predstavnike vlasti o situaciji u Rektoratu i da je to i činila.