Navaljni u komi: Na aparatima je, sumnja se da je u čaj bio ubačen otrov

0
Beta - AP Photo/Pavel Golovkin, File

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni je danas posle podne i dalje u komi i na aparatima odeljenja intenzivne nege u bolnici u Sibiru nakon što mu je pozlilo zbog, kako smatraju njegovi saradnici, trovanja povezanog sa njegovim političkim angažmanom.

Ovaj 44-godišnji kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina nije se osećao dobro tokom leta Tomsk-Moskva, pa je prebačen u bolnicu nakon hitnog sletanja u Omsk, napisala je na Tviteru njegova portparolka Kira Jarmiš.

Ona je rekla radiju Eho Moskve da je sigurno uneo otrov preko čaja koji je popio u aerodromskom kafiću pre ukrcavanja u avion. Navaljni je tokom leta počeo da se preznojava i zamolio ju je da razgovara sa njim kako bi se “usredsredio na zvuk glasa”. Potom je otišao u kupatilo i izgubio svest, i od tada je u komi, u teškom stanju.

Ruski opozicioni političari su odmah ukazali na umešanost Kremlja.

“Sigurni smo da jedine osobe koje imaju mogućnost da targetiraju Navaljnog ili mene jesu ruske bezbednosne službe sa jasnim odobrenjem ruskog političkog rukovodstva”, izjavio je agenciji AP član Pusi rajota Pjotr Verzilov koji je 2018. završio na intenzivnoj nezi nakon sumnje u trovanje, i ocenio da je ruski predsednik Vladimir “Putin definitivno osoba koja daje odobrenje u ovoj situaciji”.

Lekari su i dalje veoma uzdržani po pitanju prognoza i samo navode da razmatraju različite teorije, uključujući trovanje.

Prema rečima njegove portparolke, lekari su najpre odbili da dozvole Navaljnovoj suprugzi Juiliji da ga vidi i odbacili zahteve da daju dokumentaciju koja bi omogućila njegovo prebacivanje u neku evropsku bolnicu na lečenje.

Političarev doktor Jaroslav Ašihmin rekao je za nezavisni medij Meduza da pokušava da organizuje prebacivanje Navaljnog na kliniku u Hanoveru ili Strazburu.

Generalni sekretar nemačke CDU Paul Ciemiak ponudio je pomoć Nemačke u lečenju Navaljnog.

Verzilov, koji se 2018. lečio u Berlinu, kaže da bolnice u Omsku ili Moskvi neće moći da dobro leče Navaljnog i izrazio zabrintost zbog pritiska bezbednosnih službi na doktore u Rusiji.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je potrebno sačekati rezultate testova koji će pokazali šta je izazvalo Navaljnovo stanje, dodajući da će vlasti razmotriti zahtev da Navaljni napusti Rusiju, koja nije u potpunosti otvorila svoje granice zbog pandemije koronavirusa.

Državna novinska agencija Tas javila je da policija ne razmatra mogućnost da je Navaljni namerno otrovan.

Udovica Aleksandra Litvinjenka, ruskog agenta koji je 2006. u Londonu otrovan radioaktivnom supstancom, izrazila je zabrinutost da su Navaljnovi neprijatelji u Rusiji možda odlučili da je vreme za “novu taktiku” trovanja, a ne hapšenja. 

Šef britanske diplomatije Dominik Rad je na Tviteru izrazio “veliku zabrinutost” izveštajima o mogućem trovanju.

Kao i brojni drugi opozicioni političari u Rusiji, Navaljni je često pritvaran, a 2017. ga je napalo nekoliko muškaraca bacivši mu u lice antiseptik nakon čega mu je oštećeno jedno oko.

Navaljnova Fondacija za borbu protiv korupcije otkrila je korupciju medju vladinim zvaničnicima, uključujući neke na najvišem nivou. Prošlog meseca je morao da zatvori fondaciju nakon finansijski razorne tužbe Jevgenija Prigožina, biznismena koji ima tesne veze sa Kremljom.

On je nameravao da se kandiduje na predsedničkim izborima 2018, ali mu je učešće zabranjeno. Potom je napravio mrežu širom Rusije za promovisanje opozicionih kandidata na regionalnim izborima.

U razgovoru za Eho Moskve, Jarmišova je rekla da veruje da je trovanje povezano sa kampanjom za regionalne izbore.

Vjačeslav Gimadi, advokat Navaljnove fondacije, naveo je na Tviteru da je tim zatražio otvaranje istrage, navodeći da  “nema sumnje da je Navaljni otrovan zbog političkih stavova i delovanja”.

(Beta)