Naučnici tvrde: Koronavirus se širi u vazduhu znatno dalje od dva metra. Pranje ruku i distanca nisu dovoljni…

3
Foto: Profimedia

Međunarodna grupa od 239 naučnika pozvala je danas Svetsku zdravstvenu organizaciju i druge nadležne da priznaju da koronavirus može da se širi u vazduhu znatno dalje od dva metra i da u skladu s tim promene smernice za prevenciju.

U pismu objavljenom ove nedelje u naučnom časopisu Univerziteta Oksford (Clinical infectious diseases), autori su naveli su da su istraživanja pokazala “izvan svake sumnje” da virusi mogu da putuju kroz vazduh desetinama metara i da su analize pokazale da isto važi i za novi koronavirus, preneo je Frans pres.

“Pranje ruku i socijalno distanciranje je prikladno, ali prema našem mišljenju nedovoljno da pruži zaštitu od respiratornih mikrokapljica koje nose virus i koje u vazduh izbacuju zaraženi ljudi”, napisali su autori.

Autori, predvođeni Lidijom Moravskom sa Tehnološkog univerziteta u Kvinslendu, preporučili su bolje provetravanje zatvorenih prostora, postavljanje naprednih filtera za vazduh i ultraljubičastih lampi, kao i sprečavanje da u zgradama ili javnom prevozu bude veliki broj ljudi.

Kada zaražena osoba kašlje ili kija, ona izbacuje kapljice različite veličine. Kapljice veće od onih od pet do deset mikrometara brzo padaju na zemlju u razmaku od metar ili dva, dok manje ostaju u vazduhu znatno duže i putuju dalje, naveli su naučnici.

(Beta)

3 KOMENTARA

  1. Са овом, новом, чињеницом, апсолутно је јасно да је једино ефикасно решење само и једино потпуна изолација. Такође је јасно и да је са свим овим досадашњим “мерама” вирусу био само отворен пут за даље ширење. Стога се мора престати са даљим карикирањем некаквим “заштитним” мерама, које, већ је јасно, не штите, него почети са новим сетом мера, које заиста могу нечему да резултирају.

    • Možete da se izolujete i vegetirate kao biljka. I šta ćete kad izadjete u svet? Koliko će to uticati na psihu? Strašno kakvo je ovo razmišljanje. Jedina prevencija je jačanje imuniteta.

Comments are closed.