Naučnici s Oksforda na korak od vakcine protiv Covid-19: Počinju klinička ispitivanja, a ukoliko prođu provere, već u septembru bi bile dostupne za širu upotrebu

0

Naučnici sa Univerziteta Oksford u Velikoj Britaniji tvrde da su samo na korak od razvijanja vakcine koja bi trebalo da zaustavi širenje Covida-19, piše Njujork tajms.

Prošlog meseca dobili su obećavajuće rezutate ubrizgavanjem jedne doze nove vakcine na majmunima vrste rezus makaki, sisarima koji su po strukturi najbliži čoveku.

To znači da će klinička testiranja nove vakcine početi do kraja meseca na ukupno 6.000 kandidata, čime će se proveriti efikasnost i bezbednost vakcine.

Ukoliko bude odobreno, nekoliko miliona doza moglo bi da bude dostupno za široku upotrebu već u septembru.

Svaki od šest majmuna dobio je jednu dozu vakcine, a testiranja se sprovode u laboratorijima Nacionalnog instituta za zdravlje u američkoj Montani. Svi majmuni su bili izloženi novom koronavirusu, od kojeg su oboleli drugi majmuni u laboratoriji. Četiri nedeljea kasnije svih šest majmuna bila su zdrava i nisu pokazivala znake Covida-19.

Rezus majmuni su otprilike najbliži ljudskoj vrsti, rekao je vodeći naučnik dr. Vinsent Manster za NYT.

Nakon što je rezultate testiranja podelio s drugim naučnicima, Manster je rekao da se nada da će rezultati biti objavljeni u naučnom časopisu.

Nema garancije da će dobri rezultati biti i kod ljudi, ali ovo je ipak dobar znak.

Širom sveta, mnogi naučni timovi i biotehnološke kompanije, njih oko stotinak, rade na razvoju vakcine, a najmanje pet naučnih timova su u preliminarnoj fazi tetiranja poznatoj kao faza 1 kliničkih ispitivanja.

Italijanska kompanija ReiThea, nemački Leukocare i belgijski Univercells zajednički rade na razvijanju potencijalne vakcine i planiraju da započnu s kliničkim ispitivanjima u julu.

Martin Bahman, šef Imunološkog zavoda pri bolnici Inselspital u Bernu i osnivač startapa Saiba Biotechaims, rekao je da planira da započne s testiranjima na ljudima u avgustu na 240 volontera, ako dobije potrebno odobrenje od Swissmedica, nadzornog tela za lekove, prenosi Jutarnji list.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus