Naučnici otkrili zbog čega oboleli od korone gube miris i ukus: Ovo otkriće moglo bi da dovede do leka

0
(BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/MO)

Temperatura, bolovi u grlu, kašalj, bolovi u grudima, slabost, to su najčešći simptomi obolelih od koronavirusa. Mnogi zaraženi takođe na neko vreme, izgube i čula mirisa i ukusa.

Za to bi mogao da bude odgovoran jedan enzim: naučnicima u Džons Hopkins univerzitetskoj bolnici u Baltimoru pošlo je za rukom da u eksperimentima s ekstremno visokim dozama enzima ACE-2 (Agniotensin Converting Enzyme II) dokažu, i to tačno u predelu nosa, da je ovaj enzim odgovoran za gubitak čula mirisa, javlja DW.

Ovaj enzim bi navodno trebalo da ima ulogu ulaza kroz koji koronavirus napada ćelije organizma. Na to upućuju i druge studije, prenosi Tportal. Naučnici su za svoju studiju ispitali tkiva 23 pacijenta, kojima su ista odstranjena tokom operacija. Pacijenti koji nisu bili zaraženi koronavirusom bili su operisani zbog tumora ili upale sinusa.

Rezultati njihovog istraživanja bi čak mogli da posluže za novi pristup lečenju zaraženih, napisali su stručnjaci u naučnom časopisu “European Respiratory Journal”.

Rezultati bi, doduše, morali da budu potvrđeni dodatnim istraživanjima, rekao je Endrju Lej s Univerziteta Džons Hopkins: “Ako bi se to pokazalo tačnim, onda bismo mogli da pobedimo zarazu antivirusnim terapijama, koje bi se davale direktno u nos.”

Tobajas Velt, s klinike za plućne bolesti pri Višoj medicinskoj školi u Hanoveru, nije bio uključen u istraživanje ali ističe da je reč o “pametnoj studiji” koja ne samo da objašnjava gubitak čula mirisa kod mnogih pacijenata, nego omogava i nove terapije. Ali, i on smatra da su obavezna dalja istraživanja.