Naučnici iz Holandije i Izraela tvrde da su stvorili antitela: “Revolucionarno istraživanje” ili “mali razlog za optimizam”

0
Beta - AP Photo/David J. Phillip

Autori odvojenih naučnih studija u Holandiji i Izraelu tvrde da su stvorili antitela koja mogu blokirati infekciju koronavirusom, što bi potencijalno omogućilo efikasno lečenje obolelih dok vakcina ne bude dostupna, prenosi Gardijan.

Tim naučnika u Holandiji je izjavio da su uspeli da zaustave infekciju u laboratoriji, dok je izraelski ministar odbrane Naftali Benet rekao da je u izraelskom istraživačkom centru razvijeno antitelo koje može “neutralizovati (koronavirus) u telima prenosnika”, ali antitela još uvek nisu testirana na ljudima.

Holandsko istraživanje se baziralo na posmatranju antitela razvijenih za borbu protiv epidemije virusa SARS, a tokom analize je identifikovano antitelo koje se pokazalo efikasnim i protiv virsua COVID-19.

“Takvo neutralizujuće telo potencijalno može da promeni tok infekcije kod čoveka, podrži uklanjanje virusa ili zaštiti inficiranu osobu koja je izložena virusom”, rekao je član holandskog istraživačkog tima i profesor Univerziteta u Utrehtu Berend Jan Boš.

Dok autori analize ističu da je u pitanju “revolucionarno istraživanje”, ali smatraju da je “potrebno još rada kako bi se procenilo da li antitelo može ublažiti težinu bolesti kod zaraženih”, nekoliko naučika je pozvalo na dodatni oprez i upozorilo da je “još rano za progalašenje pobede”.

“Antitelo koje neutrališe virus u laboratorijskim uslovima ne znači da možemo očekivati isti odgovor kod pacijenata, niti možemo očekivati pozitivne promene u kliničkom stanju obolelih”, rekao je profesor Medicinske škole Varvik Džejms Gil.

“Međutim, istraživanje obećava i treba ga posmatrati kao razlog za optimizam”, dodao je Gil.

Takođe, antitela na koronavirus stvorio je i Izraelski Institut za biološka istraživanja (IIBR).

Prema rečima izraelskog ministra odbrane, “IIBR je stvorio antitela koja mogu poraziti koronavirus”, a istraživači su već počeli sa patentiranjem antitela kako bi otpočeli sa masovnom proizvodnjom.

Pored izraelskog i holandskog istraživačkog tima, oko 100 istraživačkih grupa širom sveta nastavlja da radi na razvoju vakcine koja bi obezbedila otpornost imuniteta na koronavirus.