NATO se širi i u svemir: Zasad samo sateliti, bez oružja

0
Foto: Profimedia

Nakon kopna, mora, vazduha i kibernetičkog prostora – NATO širi svoje delovanje i na petu operativnu zonu – svemir, kažu neimenovani izvori iz Severnoatlantske alijanse. Svemir je, po mišljenju generalnog sekretara Jensa Stoltenberga, ključan za odbranu, navigaciju, odvraćanje i rano upozoravanje na pretnje.

Otprilike polovina od dve hiljade satelita u Zemljinoj orbiti pripada članicama Alijanse, ali NATO ne namerava da u svemir postavlja oružje, naglašava generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, prenosi RTS.

Sledeće nedelje, kaže, ide u Pariz da sa francuskim predsednikom diskutuje o aktuelnim problemima Saveza. Emanuel Makron je nedavno izjavio da je NATO u stanju moždane smrti.

“Ako pogledate šta je NATO radio poslednjih godina, videćete veoma izdržljivu, jaku i prilagodljivu alijansu. Naša kolektivna odbrana je znatno ojačana u odnosu na protekle decenije. Sjedinjene Države ne napuštaju Evropu, već se u nju vraćaju. Evropski saveznici ulažu više u NATO. U toku je modernizacija saveza sa sasvim novom komandnom strukturom, sposobnom da se suoči sa sajber pretnjama i drugim izazovima”, kaže Jens Stoltenberg.

Severna Amerika i Evropa zajedno, čine više za NATO nego prethodnih decenija, ali američka strana za odbrambene potrebe i dalje izdvaja najviše novca.

Ambasadorka Sjedinjenih Država pri Alijansi, Kej Bejli Hačinson, smatra da bi eventualni budući napadi na satelite zemalja članica u kosmičkom prostoru, mogli da se protumače kao provokacija. Na pretnje bi, kaže, trebalo odgovoriti.