“NATO se ne bavi verskim pitanjima…”: Ministarstvo odbrane Crne Gore demantuje natpise o angažovanju NATO specijalaca u toj zemlji

0
Foto: Profimedia

“Navodi u pojedinim medijima o angažovanju NATO specijalaca u Crnoj Gori apsolutno su netačni i njima se, još jednom, nastoji da se na flagrantan način dezinformiše i obmane javnost”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Crne Gore.

“Nikakve NATO snage se ne nalaze u Crnoj Gori, a pogotovo ne sa takozvanim specijalnim zadatkom”, prenosi N1 navode Ministarstva.

Navode da tri činjenice pokazuju da je reč o klasičnoj manipulaciji.

“Kao prvo i osnovno, NATO se ne bavi verskim pitanjima i saradnja sa verskim zajednicama u zemljama članicama NATO isključivo je pitanje u nacionalnoj, tj. unutrašnjoj nadležnosti svake države”, poručuju iz Ministarstva odbrane.

U slučaju spoljašnjeg napada na neku od država članica, pa i na Crnu Goru, Alijansa, dodaje se, ima mogućnost aktivacije člana 5 Vašingtonskog ugovora, koji napad na jednu članicu tretira kao napad na ceo Savez.

Odluku o aktiviranju člana 5 donosi Severnoatlantski savet.

“Drugo, NATO snage, u bilo kojem formatu, sa bilo kojim zadatkom, ne mogu biti aktivirane na zahtev jedne članice, već se takve odluke u savezu ravnopravnih, kao što je NATO, donose konsenzusom.

Treće, maršal Stjuart Pič predsedavajući je vojnog komiteta NATO i kao takav nema mandat da komanduje snagama NATO, već da sa vojnog aspekta daje savete Severnoatlantskom savetu, kao najvažnijem telu NATO”, zaključuje se u reagovanju Ministarstva odbrane.