NATO: “Nismo planirali posebne događaje sa Srbijom, ostajemo posvećeni partnerstvu…”

1
Profimedia

(Beta) – NATO je saopštio da nije planirao konkretne događaje sa Srbijom narednih meseci i da ostaje posvećen partnerstvu s Beogradom, nakon što je Vlada Srbije odlučila da prekine vojne vežbe i vojne aktivnosti sa svim partnerima radi očuvanja pozicije vojne neutralnosti.

“Nismo planirali nikakve konkretne događaje sa Srbijom u predstojećim mesecima, ali ostajemo posvećeni partnerstvu u interesu stabilnosti i bezbednosti regiona”, rekao je neimenovani zvaničnik NATO-a za Glas Amerike i Radio Slobodna Evropa.

U odgovoru se navodi i da Severnoatlantska alijansa “ceni dugotrajno partnerstvo” sa Srbijom.

“Kao sva naša partnerstva, i partnerstvo sa Srbijom zasnovano je na potrebama partnerske države”, piše u odgovoru zvaničnika NATO-a.

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je danas da je vlada Srbije odlučila da u narednih šest meseci prekine vojne vežbe i vojne aktivnosti sa svim partnerima kako bi očuvala “poziciju vojne neutralnosti i izbegla ili bar umanjila posledice pojačanih napada” na politiku i ekonomiju Srbije.

Posle današnje sednice Vlade, ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da se Srbija nalazi pod “strašnim i nezasluženim pritiskom” Evropske unije, navelo je Ministarstvo.

Vulin je rekao da se od Srbije “traži da napusti planirane vojne vežbe sa Belorusijom, po cenu napuštanja evropske budućnosti i po cenu još većih pritisaka na njenu politiku, ali i srpski narod na Kosovu i Metohiji i Republici Srpskoj”.

Dodao je da Srbija u narednom periodu “neće učestvovati u bilo kakvim vežbama ili vojnim aktivnostima ni sa NATO ni sa ODKB, ni sa Rusijom ni sa SAD, ni sa Kinom, ni sa Evropskom unijom, ni sa Istokom ni sa Zapadom”.

Belorusko ministarstvo odbrane juče je saopštilo da će pripadnici Vojske Srbije u drugoj polovini septembra učestvovati u Belorusiji u vojnoj vežbi s pripadnicima vojske domaćina i Rusije.

Vlasti Belorusije hapšenjima pokušavaju da uguše jednomesečne masovne proteste zbog reizbora autoritarnog predsednika Aleksandra Lukašenka na izborima 9. avgusta. Prema zvaničnim rezultatima izbora, Lukašenko je ostvario pravo na šesti mandat, osvojivši više od 80 odsto glasova.

Posle oštre represije prvih dana protesta, beloruske vlasti su se okrenule selektivnim hapšenjima opozicionih aktivista i demonstranata.

EU traži od beloruskih vlasti da momentalno puste na slobodu sve uhapšene po političkoj osnovi pre i posle izbora i najavljuje sankcije zvaničnicima odgovornim za nasilje nad aktivistima i demonstrantima.

1 KOMENTAR

  1. Сваким даном се све више огољује љигавост српске спољне политике, која више нема где да побегне, осим у лаж или бесмислене изјаве попут ове. Тако изјаву носиоца летачког знака: “…da Srbija u narednom periodu “neće učestvovati u bilo kakvim vežbama ili vojnim aktivnostima ni sa NATO ni sa ODKB, ni sa Rusijom ni sa SAD, ni sa Kinom, ni sa Evropskom unijom, ni sa Istokom ni sa Zapadom”. треба тумачити да Србија у наредном периоду неће учествовати у боло каквим вежбама или војним активностима ни са ОДКР, ни са Русијом, ни са Кином, ни са Истоком (јер, како читамо, са Западом ништа није ни планирано.). Чему ли се ви надате, после свега, да ми је знати ?

Comments are closed.