Nastavljena gradnja Severnog toka 2, uprkos američkim sankcijama

0
STEFAN SAUER / AFP / Profimedia

(Beta) – Izgradnja spornog gasovoda Severni tok dva koji povezuje Rusiju i Nemačku nastavljena je danas posle prekida od gotovo godinu dana uprkos američkim kritikama, saopštila je kompanija koja sprovodi radove. 

Uprkos novom američkom upozorenju oko tog projekta vrednog preko devet milijardi evra, ruski brod Fortuna, postavlja tranšu od 2,6 kilometara gasovoda u nemačkoj ekskluzivnoj zoni u Baltičkom moru, rekao je jedan portparol za Frans pres.

Objava o nastavku radova usledila je gotovo nedelju dana od kada je ruski brod za postavljanje podvodnog cevovoda uplovio na položaj za početak posla. 

Veći deo gasovoda već je postavljen. Međutim, kompanija Olsis (Allseas) sa sedištem u Švajcarskoj koja upravlja brodovima koji postavljaju podvodne delove gasovoda, prekinula je rad u decembru prošle godine kada je predsednik SAD Donald Tramp potpisao zakon kojim se preti sankcijama kompanijama vezanim za taj projekat.

SAD su glasni protivnici projekta kojim treba da se preveze gas u dužini od oko 1.200 kilometara. Američka vlada smatra da se time povećava evropska energetska zavisnost od Rusije. Protiv projekta su i istočnoevropske zemlje, prenosi AP.

Severni tok dva je u vlasništvu ruskog Gasproma uz investicije nekoliko evropskih kompanija.

Kremlj optužuje Vašington da hoće da zaustavi taj projekat da bi primorao evropske kupce da nabavljaju američki tečni gas umestu jeftinijeg ruskog prirodnog gasa. 

Nemačka se usprotivila američkom pretnjom sankcijama van njene teritorije kompanijama koje učestvuju u izgradnji gasovoda.

Američka ambasadorka u Berlinu Robin Kinvil zatražila je pre nedelju dana od Nemačke i Evropske unije da uvedu „moratorijum“ na izgradnju gasovoda Severni tok 2 koji je, prema SAD, „političko sredstvo Kremlja“.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500