Nastavljen štrajk glađu poslanika, da li će biti zatvorena bolnica na Sajmu, porast novozaraženih u Kini i Južnoj Koreji: Vaš brifing za ponedeljak

0
Foto: Beta, Beta, Beta - AP Photo/Mark Schiefelbein

ŠTRAJK GLAĐU, DAN DRUGI – Predsednik Dveri Boško Obradović izašao je jutros na stepenište ispred parlamenta, nakon što je proveo noć u Skupštini Srbije. Ispred parlamenta glađu štrajkuju i samostalni poslanik Miladin Ševarlić i poslanici SNS Aleksandar Martinović i Sandra Božić.

Poslanici SNS-a Aleksandar Martinović i Sandra Božić jutro su sačekali ispred parlamenta.

Lider Dveri Boško Obadović izjavio je da je ponovo na stepenicama Skupštine Srbije, pošto je noć proveo u poslaničkoj kancelariji, kako je i ranije najavio, i da nastavlja štrajk glađu koji nije ni prekidao.

On je u izjavi za agenciju Beta odbacio tvrdnje Srpske napredne stranke da je u Skupštini uzimao hranu, podsetivši da nije moguće ništa uneti u zgradu a da to ne proveri služba obezbeđenja koja, po njegovim rečima, može da “posvedoči da je laž” da je uneta hrana.

“Teško je proceniti u ovom trenutku dokle će ovo trajati, sigurno je da se moram držati onog što sam rekao – da sam ovde, da štrajkujem glađu dok me služi zdravlje i dok ne dođe do ispunjenja onog što sam tražio”, rekao je Obradović.

Kako piše RTS, Obradović je oko 6.40 jutros izašao ispred zgrade parlamenta. Veći deo noći ispred je bio i samostalni poslanik Miladin Ševarlić.

Ispred Doma Narodne skupštine petnaestak minuta posle ponoći ostali su poslanici SNS-a Aleksandar Martinović i Sandra Božić, kao i samostalni poslanik Miladin Ševarlić.

OD DANAS RADE VRTIĆI, SUDOVI, ŠALTERI… – Danas se nastavlja ublažavanje mera u Srbiji koje su prethodno donete sa ciljem suzbijanja koronavirusa.

Sa radom počinju vrtići koji će primat decu sa potvrdom pedijatra da su zdrava i potvrdom roditelja od poslodavca da moraju da se vrate na posao.

Otvaraju se i šalteri MUP-a na kojima građani mogu da podnesu zahteve za izdavanje ličnih dokumenata i obaviti druge poslove. Počinju da rade i APR, sudovi…

Od danas je najavljeno i zatvaranje privremenih izolacionih bolnica. Kako je prethodno rečeno, danas bi na sednici Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 trebalo da se raspravlja o zatvaranju bolnice na Sajmu.

Prema poslednjem izveštaju Ministarstva zdrvalja juče u 15 časova, koronavirus odneo je još dva života u Srbiji, tako da je ukupan broj preminulih od početka epidemije 215. Obolele su još 82 osobe, od testiranih 6.059. Na resipratoru je, prema poslednjim podacima, 39 pacijenata. Sa bolešću COVID-19 uspešno se izborila 3.006 osoba.

RIK DONEO REŠENJE O NASTAVKU IZBORNIH RADNJI – Republička izborna komisija (RIK) donela je rešenje o nastavku izbornih radnji u postupku izbora za narodne poslanike.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević podsetio je da su izbori raspisani 24. marta za 26. april, ali da je zbog uvodjenja vanrednog stanja RIK prekinula rad.

“Sada nastavljaju da teku rokovi za sve izborne radnje, koji će biti održani 21. juna 2020”, rekao je Dimitrijević na prvoj sednici RIK-a posle uvodjenja vanrednog stanja i dodao da će komisija posebnim aktom definisati nove izborne rokove.

PORAST BROJA NOVOZARAŽENIH U KINI I JUŽNOJ KOREJI – Kina je prijavila danas novi porast broja zaraženih koronavirusom, a vlada upozorava ljude da ostanu pripravni i pojačaju ličnu zaštitu od virusa.

Danas je prijavljeno 17 novih slučajeva zaraze u poslednja 24 časa, što je porast u odnosu na 14 zaraženih prijavljenih dan ranije, kada je to bio prvi dvocifren broj zaraženih u prethodnih deset dana.

Od 17 novih slučajeva, navodi se da je sedam došlo iz inostranstva dok je pet zabeleženo u gradu Vuhanu, gde su stroge mere izolacije ukinute prošlog meseca.

Južna Koreja je prijavila danas još 35 slučajeva zaraženih koronavirusom u poslednja 24 časa, što je drugi uzastopni dan da je dnevni porast iznad 35.

Korejski centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je danas da je 29 od 35 novih slučajeva lokalno prenete zaraze, a šest je došlo iz inostranstva.

BRITANIJA UBLAŽAVA MERE – Britanski ppremijer Boris Džonson objavio je odluku o blagom ublažavanju zabrana uvedenih zbog pandemije i izneo plan vlade o postepenom ukidanju ograničenja u narednim mesecima.

U televizijskom govoru, Džonson je sinoć rekao Britancima da oni koji ne mogu da rade od kuće, kao što su građevinski i proizvodni radnici, “treba da budu aktivno ohrabreni da idu na posao” od sutra.

Međutim, Džonson je kazao da oni ne treba da koriste javni prevoz i da na poslu budu daleko jedni od drugih.

Naveo je da će od srede biti ukinuto ograničenje rekreacije napolju jedanput dnevno.

Moći će i da se sunčaju, da putuju automobilom do drugih gradova i da se bave sportom, ali samo s članovima istog domaćinstva.

ZEMLJOTRES U RIMU – Lakši zemljotres osetio se jutros u Rimu, a za sada nema izveštaja o šteti ili povredama.

Prema preliminarnim podacima italijanskog geološkog instituta zemljotres je bio magnitude 3,3 a osetio se u 5.03 ujutro sa epicentrom u Fonte Nuovi, malom mestu severoistočno od glavnog grada u provinciji Rima. Bio je na dubini od 11 kilometara.

Zemljotres se događa u vreme kada Italija, koja je bila jedno vreme evropski epicentar COVID-19, izlazi iz dvomesečnih mera izolacije.

UHAPŠENI ZBOG PROTESTA U HONGKONGU – Više od 200 ljudi uhapšeno je sinoć u Hongkongu tokom antivladinih protesta, javljaju lokalni mediji.

Policija nije objavila broj uhapšenih ali je oko ponoći saopštila da sprovodi operacije rasturanja demonstracija i hapšenja posle više upućenih upozorenja.

Policija je navela da su demonstranti uzvikivali slogane, postavljali barikade na putu u kvartu Mongkok, i palili vatre na nekim ulicama.

Prodemokratski pokret koji je mesecima paralisao Hongkong prošle godine, poslednjih nedelja pokazuje znake oživljavanja kako se ublažava pretnja od koronavirusa.

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA