Nastavljaju se protesti u Sudanu, narod ne želi vojsku na čelu države: “Ovo je samo nastavak istog režima, samo menjaju lica, recikliraju vođe”

Organizatori protesta saopštili su da će nastaviti sa demonstracijama, iako se ne zna da li bi vojska mogla da reaguje protiv demonstranata

0
Foto: Tanjug-AP

Prodemokratski demonstranti u Sudanu koji su četiri meseca proveli na ulicama na protestima protiv auokratskog predsednika Omara al Bašira, sada se protive vojnim liderima koji su svrgnuli Bašira i preuzeli kontrolu nad zemljom.

Sudanski ministar odbrane Aved Ibn Auf imenovan je na čelo Prelaznog vojnog saveta koji bi trebalo da ima ulogu prelazne vlade koja će upravljati zemljom naredne dve godine, a načelnik generalštaba vojske, general Kamal Abdul Murof al Mahi imenovan je za zamenika šefa Saveta. Oni su već položili i zakletve, a vojska je saopštila da će biti uvedeno i vanredno stanje u zemlji.

Na hiljade ljudi, međutim, provelo je noć pred sedištem vojske u Kartumu, prestonici Sudana, uprkos bezbednosnim merama koje je vojska najavila i upozorila demonstrante da ih poštuju, piše Gardijan.

Organizatori protesta saopštili su da će nastaviti sa demonstracijama, iako se ne zna da li bi vojska mogla da reaguje protiv demonstranata.

Jedan od razloga zašto su demonstranti nezadovoljni ovakvim ishodom, iako je Bašir svrgnut, je činjenica da se ministar odbrane imenovan na čelo Prelaznog vojnog saveta nalazi na spisku pojedinaca kojima su SAD uvele sankcije zbog povezanosti sa genocidom u Darfuru.

Takođe, narod Sudana jasno je stavio do znanja da želi tranziciju koju će voditi civili, a ne vojska. Evropska unija uputila je apel vojsci Sudana da izvrši “brzu” predaju vlasti civilima.

Auf je najavio da će do daljnjeg biti zatvorene državne granice, ali i vazdušni prostor iznad Sudana.

Organizatori protesta najavili su da će vršiti pritisak sve dok čitav režim ne bude svrgnut. Alijansa za slobodu i promenu navela je da se u režimu i dalje nalaze “ista lica” i apelovala na demonstgrante da nastave da se okupljaju ispred sedišta vojske i na ulicama.

Ala Salah, studentkinja koja je postala simbol revolucije i društvenih previranja u Sudanu nakon što je snimak na kojem ona, obučena u belo, peva, postao viralan, rekla je da se nikakva značajna promena neće dogoditi sve dok Baširov režim nastavlja da “maže oči” narodu Sudana navodim vojnim pučom.

Iako je vojska preuzela kontrolu nad zemljom, “ništa nismo postigli”, smatraju demonstratori okupljeni ispred sedišta vojske.

“Nećemo zaustaviti našu revoluciju. Pozivamo čitav režim da odstupi, ne samo Bašir”, navodi jedan od demonstratora.

Sara Abdeldžalil, jedna od organizatora protesta, rekla je za VOA da demonstranti ne nameravaju da prihvate vladavinu vojske.

“Ovo je samo nastavak istog režima, samo menjaju lica, recikliraju vođe. To je isti režim koji pokušava da poprimi neki drugi oblik, ali neće nas prevariti”, rekla je Abdeldžalil. “Pobuna će se nastaviti.”

Situacija u Sudanu mogla bi da se razvija u nekoliko pravaca. Prelazna vlada mogla bi da obezbedi dovoljno lojalnosti i vojne snage da nadjača demonstratore. Možda bi, kao u Tunisu, protesti mogli da dovedu do još nekih ustupaka režima demonstrantima, ili bi protesti mogli da izazovu cepanja i konflikte unutar režima.

Ipak, Sudan ima dugu istoriju političkih stranaka i političkih institucija, te se u to polaže nada da neće doći do krvoprolića do kakvih je dolazilo u drugim delovima sveta kada nastane vakuum moći polaže upravo.

Najviše, međutim, zavisi od toga kakve će poteze vojska povući u narednim danima koji su od krucijalne važnosti.