Nastavlja se tehnološki rat SAD i Kine: “Huawei obustavlja proizvodnju čipova zbog američkih sankcija”

0
Profimedia

Kineski tehnološki gigant Huawei suočava se sa nestašicom čipova za procesore pametnih telefona zbog američkih sankcija i biće primoran da obustavi proizvodnju svojih najnaprednijih čipova, rekao je jedan od direktora kompanije Richard Yu, prenosi Blic.

Prema njegovim rečima, proizvodnja čipa Kirin, koji je dizajnirao Huawei biće obustavljena 15. septembra jer je za njihovu proizvodnju neophodna američka tehnologija. Dodao je da kompanija nije u mogućnosti da napravi sopstvene čipove.

“To je za nas veliki gubitak. Ovogodišnja generacija Huaweiovih čipova Kirin mogla bi da bude posljednja”, rekao je Yu, prenosi AP.

Huawei Tehnologies, jedna od najvećih proizvođača pametnih telefona i opreme za mrežu našao se u centru tenzija između SAD-a i kine oko sigurnosti i tehnologije, u koje je uključena i kineska aplikacija TikTok.

Vašington je Huaweiu onemogućio pristup komponentama proizvedenim u SAD-u, kao servisima za mobilne telefone, kao što je Google music, Google Maps i slično. Sankcije su pooštrene u maju, kada je Bela kuća zabranila dobavljačima širom sveta da koriste američku tehnologiju u proizvodnji komponenata za Huawei.

Huawei sad nema drugog izbora nego da kupi čipove od drugih proizvođača, a Qualcomm želi da osigura svoju poziciju u Huawei telefonima pre nego što to uradi bilo koja druga kompanija. Proizvođač čipova tvrdi da zabrana izvoza ne bi sprečila kinesku kompaniju da dobije potrebne komponente od kompanija koje nisu iz SAD-a, a mogući gubitak bile bi milijarde dolara.

Navodno, Huawei pregovara sa MediaTek kompanijom za sve vrste čipova, uključujući i 5G, dok kompanija Samsung, koja pravi Exynos čipove, opet navodno trenutno nema plan da sarađuje sa kompanijom Huawei.

Qualcomm upozorava da bi izostanak američke kompanije iz novih Huawei telefona omogućilo udeo na tržištu 5G čipova rivalima u Kini i drugim zemljama. Ranije ove godine, HiSilicon je preuzeo Qualcomm kompaniji prvo mesto dobavljača čipova u Kini, koja je i dalje najveće tržište telefona i pametnih uređaja na svetu. Otkako je stavljen na entitetsku listu SAD, Huawei je povećao fokus na svoju matičnu zemlju što se mnogih stvari tiče i u tome bio manje-više vrlo uspešan. Ipak, ako više neće praviti svoje čipove, taj tržišni udeo otišao bi upravo Qualcomm-ovim rivalima, kad ta kompanija ne bi na vreme dobila dozvolu američke administracije, prenosi Mondo.