NASA: Vojvodina je u proteklih nedelju dana bila područje sa najviše požara u Evropi

0
Foto: Nasa / Screenshot

Vojvodina je u proteklih nedelju dana bilo područje sa najviše požara u Evropi, pokazuju nezvanični podaci NASA-e.

Kada se pogledaju i podaci za proteklih 24 sata, kao i sedam dana za celu planetu, vidi se da se ovaj deo Balkana, odnosno Srbije, crveni kao Amazonija ili istočni delovi Afrike, gde već mesecima bukte požari, zbog čega su u svetu pokrenute i akcije da se spreči uništavanje šuma.

Takođe, kada se detaljnije pogleda mapa, vidi se da sateliti NASA beleže da u brojnim delovima sveta gore šume i njive, ali da kod nas gore samo područja pod poljoprivrednim zemljištem, piše N1.

Posebno je interesantno to da u zemljama u neposrednom okruženju kao što su Hrvatska i Mađarska, ali i u delovima Rumunije, skoro i da nema slučajeva spaljivanja njiva ili ih ima u daleko manjem obimu.

Na osnovu toga se može naslutiti samo to da su vlasti ovih zemalja uspele da suzbiju ovu pojavu, jer je sasvim izvesno da poljoprivrednici kojima je spaljivanje najjeftiniji način čišćenja njiva nisu sami odlučili da to više ne rade.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je izjavio da se testira sistem da se preko satelita mogu pronaći oni koji pale strnjiku na poljoprivrednim zemljištima. On je za RTS rekao i da su sadašnji podaci poražavajući, jer govore o hiljadama spaljenih njiva.

Podatke o požarima sa satelita NASA možete pratiti OVDE.