Narodna stranka: “Čime je mađarski farmaceut zadužio predsednika Srbije kad od njih kupujemo vitamine i suplemente?”

2
Foto: Narodna stranka, logo

(Beta) – Član Predsedništva Narodne stranke Vladimir Kovačević upitao je danas čime je mađarska farmaceutska kompanija “Gudvil farma” (Goodwill Pharma) zadužila predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Srbija od nje kupi vitamine i suplemente u vrednosti od najmanje 16,2 miliona evra, koji će biti podeljeni penzionerima.

“Da li će bilo koja od srpskih kompanija koje proizvode lekove i suplemente visokog kvaliteta ikada imati naklonost predsednika Srbije kao što je ima kompanija Zoltana Tamašija i Ferenca Jojarta ‘Gudvil farma’? Građanima Srbije je trebalo pomoći proizvodima iz domaćih fabrika”, rekao je Kovačević u pisanoj izjavi.

On je upitao i da li je Vučić obezbedio reciprocitet da “srpski farmaceutski proizvođači preko mađarskog premijera Viktora Orbana nađu put do mađarskih penzionera”.

Kovačević, koji je i predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i preduzetništvo, naveo je da su od mađarske kompanije kupljeni cink i vitamini C i D, a da u Srbiji ima 1,7 miliona penzionera – što znači da je nabavljeno 5,4 miliona kutija suplemenata, odnosno po tri za svakog penzionera.

“Prosečna tržišna cena je najmanje tri evra za kutiju, što znači da je mađarskoj firmi plaćeno 16,2 miliona evra, a ‘Gudvil farma’ je dobila i besplatnu reklamu od predsednika Srbije”, rekao je.

Kako se navodi u saopštenju Narodne stranke, Kovačević je upitao i ko je platio porez na promet od 20 odsto u iznosu od 3,24 miliona evra, kao i da li će biti plaćeni troškovi distribucije “ili će Pošta Srbije pružiti tu uslugu besplatno”.

“U Srbiji lekove i suplemente proizvode, između ostalih, i kompanije ‘Esenssa’, ‘Abela Pharm’, ‘Max Medica’ i mnoge druge koje predstavljaju srpski kapital koji Vučić očigledno tretira kao tuđi”, rekao je Kovačević.

Dodao je da će se takva “kupovina mađarskih suplemenata uz posredstvo srpskog predsednika izučavati u školama kao primer kako nikada ne bi trebalo raditi”.

“Ekonomisti Srbije bi posle ovoga trebalo da pognu glave od sramote”, zaključio je Kovačević.

2 KOMENTARA

  1. Zaduzili su Vucica sa velikom provizijom,valjda je to svakom normalnom jasno.U kojoj zemlji sa time se bakce presednik drzave,ovde je sve podredjeno predizbornoj kampanji koja traje vec 9.godina i to non stop.

  2. Наравно да би и економисти морали да погну главе пред овим чином, али такође неупитно, и многи пре њих. Јер ко ово посматра као једну набавку, само као економски проблем, мора у свом погледу и размишљању бити ограничен “као коњ у сулкама”. Ово је проблем поштовања Устава и надлежности институција, проблем друштвеног система, односно његовог функционисања у делу извршне власти, тј. нефункционисања. Ово је јавно изјављивање пароле: “држава то сам ја”. Мешетарење новцем пореских обвезника. А ко би ту све још требао да погне главе, много пре економиста, није тешко докучити.

Comments are closed.