Naprednjački plenum: Šta donosi konačni obračun Vučića i Stefanovića i koje su posledice obračuna u vrhu SNS-a

0
Foto: Profimedia

Aleksandru Vučiću je pošlo za rukom da liči na Tita: i on ima svog Aleksandra Rankovića.

Ima, dakle, Vučić svog najbližeg i nekada najlojalnijeg saradnika, doskorašnjeg ministra unutrašnjih poslova, u poziciji u kojoj je Tito imao Rankovića – sa sumnjama u prisluškivanje i u situaciji kada više dobija da ga se odrekne nego da ga zadrži na visokim državnim pozicijama.

Ali to što je Vučić našao Rankovića ne znači automatski da će Nebojša Stefanović pristati na ulogu novog Leke. Ima ozbiljnih naznaka da on neće ćutke otići u zaborav, koristeći sve državne privilegije u zamenu za netalasanje. Uostalom, tu kartu je već iskoristio Tomislav Nikolić, a pitanje je i da li je takva ponuda uopšte na stolu, imajući u vidu sve javno izrečene sumnje u povezanost sa organizovanim kriminalom i korupcijom.

Sva je prilika da svedočimo većem sukobu unutar vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) čiji broj članova iznosi otprilike isto kao broj članova nekadašnjeg Saveza komunista Srbije – oko 10 odsto stanovništva. Sve ono što se šapatom govorilo godinama unazad, a to je sukob na relaciji Vučić-Stefanović, ovih dana bi moglo da izađe na videlo. Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost koja je odložena proteklog vikenda “iz formalno-pravnih razloga” mogla bi da postane novi Brionski plenum. Ili naprednjačka Osma sednica, s tim što bi u tom slučaju Stefanović trebalo da demonstrira veću moć od Vučića, što je malo verovatno.

Ceo tekst o najvećem sukobu u vladajućoj stranci čitajte u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 4. marta

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Naslovna strana novog broja Nedeljnika