“Napori za ukidanje RS su i dalje jaki, nećemo dozvoliti promenu Dejtonskog sporazuma…”

0
Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

(Beta) – Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija, kao “najprincipijelniji branilac Dejtonskog sporazuma”, neće dozvoliti izmenu tog dogovora u šta se, kako je ocenio, ulaže “velika politička energija”.

U intervjuu za agenciju Srna ocenio je da su napori za ukidanje Republike Srpske i dalje jaki u BiH i izvan nje, i da se promena poretka ne pokušava saglasnošću konstitutivnih naroda i oba entiteta, nego “ispod stola, pritiscima i to isključivo… na srpski narod”.

“Srbija nedvosmisleno poštuje suverenitet BiH i to ne samo na rečima, kao mnogi drugi… Ali ne možemo da dopustimo da neko zauzvrat osporava Republiku Srpsku, traži njeno ukidanje, ili da traži da BiH prizna kosovsku nezavisnost. To ni do sada nismo tolerisali, a nećemo ni ubuduće”, naveo je Dačić.

Dodao je da se “zajedništvo u odbrani postojanja Republike Srpske” postiže i njenim ekonomskim jačanjem, te će i dalje približavanje sa Srbijom biti brže kroz privredne veze.

“Imamo veoma dinamičnu godinu iza nas, donete su neke važne zajedničke odluke, poput projekta aerodroma u Trebinju, poput Hidroenergetskog sistema ‘Gornja Drina’ i gradnje deonica auto-puta prema RS i dalje ka Sarajevu. Srbija je i do sada ulagala dosta u RS, gde god je bilo potrebno, a to vidi kao ulaganje u samu sebe, nema tu nikakve razlike”, smatra predsednik parlamenta.

Dačić je ocenio da su pregovori Beograda i Prištine ponovo dospeli u zastoj, zbog političke krize na Kosovu, gde će mogući novi izbori obustavitu suštinske razgovore “dok se ne izabere novo rukovodstvo”.

“Mi smo spremni, imamo jasne ciljeve i jasnu politiku, tako da možemo da obnovimo razgovore u bilo kojem trenutku. Da zavisi samo od nas, dijalog bi drugačije izgledao”, ocenio je Dačić.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!