Naplata ulaska vozilom u centar Beograda?

1
Profimedia

Sekretarijat za saobraćaj raspisao je javnu nabavku za izradu studije “Upravljanje saobraćajem u Beogradu kroz model tarifiranja pristupa centralnoj zoni”.

Gradski čelnici rešili su da reše gužve u saobraćaju naplatom prolaska automobila kroz centar prestonice. Kako navode “Večernje novosti”, ideja je da se glavni grad Srbije ugleda na London, Singapur, Milano…

“Sa naglim porastom broja vozila u poslednjih nekoliko decenija javljaju se zagušenja u saobraćaju, posebno u užim centralnim zonama. Posledice su mnogobrojne i ogledaju se u velikom povećanju vremena putovanja, vremenskih gubitaka, potrošnje goriva, zauzetosti površina, smanjenoj bezbednosti saobraćaja”, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Odabrani stručnjaci treba da definišu zone u okviru kojih bi se upravljalo zastojima. Od njih se zahteva i da urade saobraćajnu analizu, odnosno vide kako bi uvođenje naplate za ulazak u centar uticalo na saobraćaj u okviru zone i van nje, odnosno po njenom obodu.

Kako list navodi, saobraćajni stručnjaci napominju da se tražena studija bazira na Smart planu razvoja saobraćaja do 2033. godine.

1 KOMENTAR

Comments are closed.