Napadač iz Londona osuđivan za terorizam, bio na uslovnoj slobodi u trenutku napada: “Zadatak istrage je da utvrdi kako je uspeo ovo da izvede…”

0
Foto: Profimedia

Napad u prestonici Velike Britanije, na Londonskom mostu, uperio je poglede čitavog sveta ka Londonu, a svetski mediji izvestili su da je u pitanju bio teroristički napad.

Nijedna organizacija nije preuzela odgovornost, niti je utvrđeno da je napadač bio povezan sa još nekim, ali je na sebi nosio prsluk sa lažnim eksplozivom.

Ipak, britanski mediji otkrivaju da je napadač imao “terorističku prošlost”.

Policija je saopštila da se radi o 28-godišnjem Usmanu Kanu, koji je bio na uslovnoj slobodi u vreme napada u kojem su ubijeni jedan muškarac i jedna žena a troje ljudi je ranjeno.

Čovek koji je u petak izvršio napad na Londonskom mostu je bivši zatvorenik osuđen zbog terorističkih dela. Bio je deo devetočlane grupe koja je sarađivala sa Al Kaidom, organizovala kamp za obuku terorista u Pakistanu i podmetala bombe.

“Pušten je iz zatvora u decembru 2018 na uslovnu slobodu, a sada je zadatak istrage da utvrdi kako je uspeo da izvede ovaj napad”, rekao je Nil Bejsu, pomoćnik komesara Metropoliten policije.

Pošto su ga savladali građani, policajci su pucali na Kana i ubili ga na licu mesta.

Nakon toga je započeta istraga, izvršen je detaljan pretres njegovog stana, a britanske bezbednosne snage vrše ispitivanja kako bi otklonili sumnju da još uvek postoji opasnost u prestonici Velike Britanije.