„Nalazimo se na početku drugog talasa“

0
Foto Profimedia

(Beta) – Austrija je ušla u „drugi talas“ infekcije korona virusom, rekao je danas kancelar Sebastijan Kurc, u trenutku kada broj poztivnih na virus u zemlji ne prestaje da raste.

Od petka do subote zabeleženo je 870 novih slučajeva zaraze korona virusom, od kojih više od pola u glavnom gradu Beču. Austrija, koja ima devet miliona stanovnika, zabeležila je od početka pandemije 33.000 zaraženih i 750 umrlih.

„Nalazimo se na početku drugog talasa (zaraze)“, rekao je Sebastijan Kurc u saopštenju upozoravajući da će uskoro zemlja preći 1.000 novih slučajeva infekcije dnevno.

On je pozvao stanovništvo da strogo poštuje mere za suzbijanje virusa i da maksimalno smanji kontakte.

Austrijska vlada u petak je objavila pooštravanje mera koje se odnose na nošenje maski i javna okupljanja u nastojanju da poravna krivu zaraze.

Od ponedeljka maske koje su već bile obavezne u supermarketima i u javnom saobraćaju, sada će biti takodje obavezne u svim prodavnicama i svim javnim zgradama.

Kurc je upozorio da ukoliko broj slučajeva zaraze nastvi da raste ne isključuje dodatne restriktivne mere ali je izrazio nadu da će se izbeći drugo potpuno zatvaranje.