Nakon Hrvatske i Slovenije, i BiH registrovala najveći broj novozaraženih od početka pandemije

0
Foto: Profimedia

Bosna i Hercegovina je registrovala 453 nova slučaja zaraze koronavirusom, što je najveći broj inficiranih od početka pandemije u martu, prenosi Jutarnji list.

Prema poslednjem preseku, od posledica koronavirusa preminulo je pet osoba.

U poslednja 24 sata, testirano je nešto više od 2.200 uzoraka, pri čemu je zaraza potvrđena kod 296 osoba iz Federacije BiH i 155 osoba iz Republike Srpske. Distrikt Brčko je registrovao dva slučaja inficiranja.

Prethodno, najveći broj zaraženih u jednom danu u BiH bio je poslednjeg dana jula, kada je bilo 409 novozaraženih.

Pojedinačno, najveća žarišta su Sarajevski kanton, gde je od srede zaraza potvrđena kod još 44 osobe, te Banja Luka koja je prijavila 36 novozaraženih.

Zdravstvene vlasti u Sarajevu tvrde kako je uprkos porastu broja novozaraženih od početka nedelje stanje pod kontrolom, jer se 75 odsto onih kod kojih je potvrđen koronavirus, povezano s poznatim žarištima, nalazi u samoizolaciji od ranije.

Za razliku od Sarajeva, vlasti u Banjoj Luci imaju problem sa oktrivanjem žarišta koja su prouzrokovala veliki broj novoinficiranih.

„Virus je u populaciji i sporadično se javlja i u školama, zdravstvenim ustanovama, javnim i privatnim firmama. Jednostavno se nalazi svuda“, rekla je lokalnim medijima Jelena Todorović, direktorka Doma zdravlja u Banjaluci.