Najviše zaraženih na auto-putu kojim se dolazi sa Balkana: Nemačka i njena borba sa koronavirusom

0
Foto: Profimedia / ilustracija

Otprilike 2,4 odsto testova u Centru za testiranje na odmorištu auto-puta A3 Donautal-Ost (Dunavska kotlina Istok) je pozitivno. To su u utorak (11.8.) saopštili nemačko Ministarstvo zdravstva i Zemaljski zavod za zdravlje i bezbednost životnih namirnica, prenosi Dojče vele.

Otkako je otvoren Centar za testiranje 16.856 putnika je dozvolilo da im se uzme bris. Od toga je 410 bilo pozitivno.

Na odmorištu Hohfeln, na auto-putu A8, je manji procenat zaraženih (1,2%), a još manje ih je na odmorištu Intal-Ost, na auto-putu A93 (0,4%). Na auto-putu A8 je testirano 11.509 osoba, a zaraženih je bilo 137, dok je na A93 od 7.285 testova na prisustvo korona-virusa, 32 njih bilo pozitivno.

List „Zidojče cajtung“ prenosi reči bavarske ministarke zdravstva Melani Huml iz Hrišćansko-socijalne unije (CSU), prema kojoj se velika razlika u procentu zaraženih objašnjava time da Stanicu za testiranje na auto-putu A3 „u velikoj meri koriste putnici iz zemalja Zapadnog Balkana“.

Novinar minhenskog dnevnog lista podseća da su za čitav niz država iz tog regiona – kao što su Srbija i Bosna i Hercegovina – još uvek na snazi upozorenja Ministarstva spoljnih poslova Nemačke građanima da ne putuju u te zemlje zbog povećanog rizika od infekcije.

Poslednjih dana u Nemačkoj se ponovo beleži rast broja novozaraženih. „Zidojče cajtung“ navodi da se u Baravrskoj najavljuju pojačane kontrole obaveznog nošenja zaštitne maske i prostorne distance od 1,5 metara od druge osobe, kao i pojačano prisustvo policije na okupljalištima u gradskim središtima, na kupalištima i javnim parkovima.