Najveći požari u istoriji Kalifornije: Izgorelo više od 1,6 miliona hektara, angažovano 17.000 vatrogasaca

0
(Beta/AP Photo/Noah Berger, File)

(Beta) – U smrtonosnim požarima u Kaliforniji ove godine je izgorelo sve na više od 1,6 miliona hektara – skoro trostruko više u odnosu na prethodni rekord veličine spaljenog zemljišta u jednoj godini u toj saveznoj državi SAD.

Vatrogasne vlasti Kalifornije su rekle da je tu zapanjujuću prekretnicu ta država dostigla danas, a sezona požara će trajati još oko dva meseca. Prethodna najveća izgorela površina je bilo 675.000 hektara pre dve godine.

Oko 17.000 vatrogasaca i dalje se uz pomoć aviona bori sa skoro dvadeset velikih požara širom Kalifornije.

Praktično sva šteta nastala je od sredine avgusta, kada je buknulo pet od šest najvećih požara u istoriji te države.

Udari munje izazvali su neke od niza razornih požara koji su spalili više od 8.200 kuća i drugih zgrada, i ubili 31 osobu, dok i dalje gore veliki delovi uglavnom nenaseljenog zemljišta, ali 29.000 kuća je na području koje se smatra potencijalno ugroženim.

Mnogi od najrazornijih požara izbili su u severnoj Kaliforniji, gde su brda i planine s mnogo mrtvog drveća u gustim šumama obezbedili mnogo goriva za požare koji su nastali zbog visoke temperature i jakog vetra koji raspiruje plamen.

Gusti, sivi dim od požara zagađivao je vazduh u mnogim brdskim mestima i većim gradovima na području zaliva San Franciska i šire.

Brojne studije povezuju veće požare u Americi sa klimatskim promenama usled zagađenja gasovima od sagorevanja uglja, nafte i gasa. Naučnici kažu da su klimatske promene znatno osušile Kaliforniju, što znači da su drveće i druge biljke zapaljivije.